Nem kell már nekünk az orosz gáz

Az energiaigényes iparágak leépülése miatt jelenleg tizedannyi importgázt sem használunk, mint nyolc évvel korábban.

Románia karnyújtásnyira van attól, hogy megvalósítsa az Európai Unió egyik fő stratégiai gazdasági célkitűzését, az orosz gáztól való függetlenedést. Az idei év első négy hónapjában az idehaza elhasznált földgáznak kevesebb, mint 1 százaléka származott orosz importból. A behozatal már tavaly is elenyésző mennyiségű volt, mindössze 330 millió köbméter, ám idén tovább csökkent, mintegy 4 százalékkal. 2014-ben Magyarország kb. 15-ször annyi gázt vásárolt Oroszországtól, mint mi, 5,33 milliárd köbmétert, míg a német import a miénknek több mint a százszorosa volt, 38,7 milliárd köbméter.

“Új korszak kezdődik. Oda jutottunk, hogy többet termelünk, mint amennyire a hazai piacnak szüksége van” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak név nélkül egy gázipari vezető.

A gázimport csökkenése látványos gyorsasággal ment végbe, kevesebb, mint egy évtized alatt. A Gazprom Export adatai szerint 2007-ben még az idehaza elfogyasztott gáznak hozzávetőleg egynegyede származott importból, 3,93 milliárd köbméter, melyért 1,175 milliárd dollárt fizettünk. Rá egy évre már csak 3,58 milliárd köbmétert tett ki a behozatal, ám az ár tetemes emelkedése miatt ekkor volt a legnagyobb az ország gázszámlája, 1,622 milliárd dollár. 2009-ben aztán, a gazdasági válság hatására hatalmas visszaesést mutatott az import volumene, már csak 2,04 milliárd köbmétert tett ki. A külföldről vásárolt földgáz mennyisége először 2013-ban csökkent 2 milliárd köbméter alá. Tavaly a visszaesés mértéke minden korábbi értéket meghaladott, az import csupán negyede volt az egy évvel korábbinak, 1,19 milliárd köbméter helyett 0,33 milliárd köbméter. A kiadások is hasonló mértékben csökkentek, tavaly mindössze 121 millió dollárt fizettünk az orosz gázért, ami 7,5 százaléka a 2008-as számlának.

A folyamat alapvető oka nem a hazai kitermelés növekedésében keresendő, hanem az energiaigényes iparágak, első sorban a vegyipar visszafejlődésében. 2015 első négy hónapjában a román vegyipar energiafelhasználása negyedével kisebb volt a tavalyinál. 2014 első negyedévében 6,92 millió MWh energiát használt el a honi vegyipar, az idei év azonos időszakában azonban csak 5,31 millió MWh-t. A legnagyobb vegyipari gázfelhasználók a Interagro és a marosvásárhelyi Azomureș. Előbbinek hat kombinátja van, ám ezek közül három fizetésképtelen, s nem termel. A fénykorában az ország egyik legnagyobb energiazabálójának számító, jelenleg szintén fizetésképtelen Oltchim is takarklángon, teljes kapacitásának negyedével működik.

Kimaradt?