Azomureș: állampolgári kezdeményezés született

Határozattervezetet iktatott ma délelőtt a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal jegyzőjénél Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke, azt indítványozva, hogy az önkormányzat független szakértők bevonásával végeztessen méréseket a vegyi kombinát által kibocsátott szennyező anyagok emberi egészségre, állatokra és növényzetre gyakorolt hatásáról.

Állampolgári kezdeményezés született a marosvásárhelyi kombinát káros hatásainak kivizsgálásáért. Portik Vilmos, a marosvásárhelyi előválasztáson induló polgármesterjelölt a sajtó jelenlétében iktatta a polgármesteri hivatalban a határozattervezetet.

Az EMNP megyei elnöke azt kérte, az önkormányzat jelöljön meg egy független szakértői bizottságot, hogy az vizsgálja ki, milyen hatással van a lakosságra, annak életkörülményeire az Azomureș által kibocsátott légszennyezés. Ahhoz, hogy a testület határozattervezetként napirendre tűzze a kezdeményezést, a városi lakosság 5 százalékának alá kell írnia azt, ami Marosvásárhely esetében közel hatezer állampolgárt jelent.

A független szakértők által elvégzett vizsgálatok eredményét bárki számára elérhetővé kell tenni – javasolja Portik, aki szerint Marosvásárhelyen példa nélküli, hogy állampolgári kezdeményezésként nyújtsanak be egy határozattervezetet, amelyre azért volt szükség, mert civilként egy magáncéggel szemben ez az egyetlen hatásos eszköz, mely valódi előrelépést hozhat a szennyezés megszüntetésében. „Ha megfelelő számú támogató aláírást sikerül összegyűjtenünk, ez a tervezet lehet az egyetlen eredményes eszköz ahhoz, hogy megkezdjük a kombinát elleni intézkedéseket.

Tisztában vagyunk vele, hogy egy elvileg törvényesen működő magáncéggel szemben korlátozottak a lehetőségeink, ám a jövőben létrejövő szakértői bizottság kutatásai rávilágíthatnak a kombinát egészségre káros hatásaira” – mondta Portik Vilmos. A marosvásárhelyi politikus kijelentette: sem a kombinát bezárásáért leadott petíciók, sem egy esetleges népszavazás nem hozhat konkrét eredményeket, míg a mostani határozattervezetet – a helyi lakosok támogatásával – kötelezően 
tárgyalnia kell majd a városvezetésnek.

„Nem tudjuk egyik napról a másikra bezáratni az üzemet, de a határozat iktatása az első lépés azért, hogy tisztán lássuk, milyen mértékű a szennyezettség Marosvásárhelyen és környékén. Csak ez után tudjuk kezdeményezni a Vegyi Kombinát működési engedélyének megvonását” – jelentette ki Portik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?