November 29-én tartaná a népszavazást az RMDSZ az Azomureșről

Az Azomureș  légszennyezésének megszüntetésére vonatkozó kezdeményezéseket, lehetőségeket ismertette keddi sajtótájékoztatóján Peti András alpolgármester és Soós Zoltán városi tanácsos. Az RMDSZ-frakció négy lehetőséget tart megvalósíthatónak a probléma kezelésére.

Elsősorban olyan, korszerű mérőműszer megvásárlásának a szükségességét hangsúlyozta Peti András, amelyet a polgármesteri hivatal saját költségen szerezne be, majd azt ingyen használatba adná a környezetvédelmi hatóságnak. Olyan műszerről van szó, amely folyamatosan méri a légszennyezést, az adatokat pedig bárki bármikor megtekintheti az interneten. Ha a megengedettnél nagyobb értékeket mér, jelzi azt a környezetvédelmi őrségnek, amely bírságot szab ki a vegyikombinátra. Ha üzem ezt nem teszi meg, az önkormányzat jogi úton vonná felelősségre a mulasztásért.

A másik megoldás egy olyan hatástanulmány elkészítése, amelyet független szakértők bevonásával készülne és  megállapíthatná, hogy milyen hatást gyakorol a vegyikombinát által levegőbe bocsátott gáz az emberi szervezetre és az ember életkörülményeire. Ezzel kapcsolatban nyújtott be állampolgári kezdeményezésként egy határozattervezetet a polgármesteri hivatalba Portik Vilmos, a Néppárt megyei elnöke.

Az RMDSZ-frakció azt sem tartja kizártnak, hogy élve a törvény adta lehetőséggel, környezetvédelmi többletadót vessen ki a városháza azokra a légszennyező vállalatokra. A törvény értelmében az adó az értéke az üzleti forgalom 0,5 százalékát jelenti, amely egy vegyikombinát nagyságú üzemnél jelentős pénzösszeg. Ezt a pénzt a város csakis a lakosság életkörülményeinek javítására,  környezetvédelemre költené.

A frakció legjelentősebb kezdeményezése a népszavazás kiírása, amelyet egy hónappal ezelőtt már felvetett Brassai Zsombor, megyei RMDSZ-elnök, majd Soós Zoltán is megerősítette a szüksészerűségét, és a legutóbbi önkormányzati ülésen beszélt róla. A tanácsi határozattervezetet a jövő heti ülésen fogják a képviselők elé terjeszteni és remélik, hogy a román tanácsosok is igennel fognak szavazni – mondta Soós.

A népszavazást november 29-én tartanák, kérdése így hangzana: Egyetért ön azzal, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal érvénytelenítse a vegyikombinát környezetvédelmi működési engedélyét? Peti András arra az újságírói kérdésre, hogy ezt megtegheti-e a hivatal, azt válaszolta, hogy igen, létezik erre jogi keret, hogy amennyiben az nem tartja be a környezetvédelmi szabályokat, a városháza kezdeményezheti az engedély bevonását.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?