Demény Péter: Ködös bizottságok

Ülésezett a Katasztrófaelhárító Bizottság az Azomureş ügyében – olvasom, és eszembe jut a poénos maxima: ha valamit halogatni akarsz, hozz létre egy bizottságot. Bizonyára nem jutna eszembe, ha történne valami, aminek hatására felderengene a ködből a megoldás. De egyelőre csak ilyen semmire sem mutató nyilatkozatokat látok, mint hogy „úgy gondolom, nem beszélhetünk sürgősségi helyzetről”, már legalábbis Mihai Aniţei, a kombinát igazgatója szerint.

Sürgősségi helyzetről kizárólag akkor lehet majd beszélni, amikor például felrobban Marosvásárhely. A dolog közvetlenül érint, hiszen nemsokára ott fogok élni, és amíg lakást kerestünk, az egyik tanács, mellyel segíteni próbáltak, az volt: minél messzebb a kombináttól! Más kérdés, hogy a kombináttól messze lévő negyedek egyben a legdrágábbak is.

Gondolom, sokaknak ezért lett elege a demokráciából. A legveszélytelenebb kerekasztal esetében is idegesítő probléma, hogy nem lehet könnyen döntésre jutni. Kapcsolatok, hiúságok, szeszélyek árnyalják, mi több, változtatják meg alapjában véve jóhiszemű emberek véleményét is, akik nem euróezrekért húzzák az időt. Mennyivel hajmeresztőbb akkor, ha egy olyan társaság ülésezik, melyet a gyanúnak nem is árnyéka, hanem szökőára borít, egy olyan helyzetben, amikor már nem is a huszonnegyedik, hanem a harmincadik órában vagyunk.

Gondolom, ezúttal is a legendásan rossz szociális háló az egyik gond. Az Azomureşnél többezer ember dolgozik, mi legyen velük? A román állam, mint Stelian Tănase mondta egyszer az árvizek kapcsán, meglepődik, hogy télen tél van, nyáron pedig nyár. Nyilván azon is meglepődne, ha kiderülne, a kombinátban emberek dolgoznak, akik most hirtelen állás nélkül maradnak.

Valahogy úgy van ez, mint a menekültügy. Az EU tele van bizottságokkal, szakmai grémiumokkal, megfigyelőkkel és kémekkel, mégsem tudja, mit kellene kezdeni az emigránsokkal, sőt, úgy tűnik, őszintén meglepődik azon, hogy az történik, ami történik. A román állam és/vagy Maros megye és/vagy Marosvásárhely városa is úgy keresi a megoldást, hogy bolondul meg. Évtizedek óta. És mégsem találja.

Fotó: voceatransilvaniei.ro

Kimaradt?