FRISSÍTVE – Robbanás az Azomureș kombinátban: Soós Zoltán szerint elég a sablonos magyarázatokból

Robbanás történt Marosvásárhelyen az Azomureș vegyipari kombinátban. Helybéliek internetes beszámolói alapján két hatalmas robajt lehetett hallani még a távolabbi városrészekben és a környező falvakban is, majd több kilométerről látható lángok csaptak fel. FRISSÍTÉS: A robbanás egy ammóniát előállító berendezésben keletkezett. Belső vizsgálat indult az üzemben. A hatóságok azt várják, hogy a gyár vállaljon garanciát arra, hogy nem történik több hasonló eset.   

Az incidens szerdán éjszaka egy óra körül történt. A katasztrófavédelmi felügyelőség a körzetben élőknek a RoAlert rendszerben SMS-üzenetet küldött ki és jelezte, hogy a robbanás következtében „nincs különösebb probléma, a helyzetet ellenőrzés alatt tartják”.

Az Erdélyi Magyar Televízió Facebook-bejegyzése szerint a kombinát felé vezető Dózsa György utat lezárták, a forgalmat elterelik.

Éjszaka két órakor a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség közleményben tudatta, hogy a robbanás és az ezt követő tűz a kombinát hármas számú ammóniatelepén keletkezett. A helyszínen hivatásos tűzoltók és az üzem belső sürgősségi szolgálata avatkozott közbe. A tüzet sikeresen lokalizálták és nem áll fenn a továbbterjedés veszélye, de dolgoznak az eloltásán.

A robbanásban egy ötven év körüli férfi sérült meg, felső végtagtörést szenvedett, a helyszínen ellátták.

A katasztrófavédelem leszögezte: sem a lakosság, sem a gyár munkásai nincsenek veszélyben.A robbanást követő tűzről rengeteg kép készült és került fel a közösségi médiába | Fotó: Korodi Botond

FRISSÍTÉS1: Az Azomureş vegyi kombinát közölte, hogy a robbanás egy ammóniát előállító berendezésben történt, ezt követően keletkezett a tűz. Kifejtik: a nagy erejű robbanás azért történt, mert megrepedt egy cső, amelyen keresztül szintézisgázt szállítottak rendkívül nagy nyomáson. A berendezés kezelői elszigetelték az érintett részleget, és biztonságosan leállították a szerkezetet. Mint írják, a meghibásodott berendezésből nem szivárog ammónia sem az ipari kombinát belső tereiben, sem pedig a szabad ég alatt.  

FRISSÍTÉS2:Az éjszaka a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) klaszter csapatát is kivezényelték a helyszínre. Ez idáig nem észlelték veszélyes anyag jelenlétét a levegőben. Az országos katasztrófavédelem is szakembereket küld Marosvásárhelyre, akik a főfelügyelő-helyettesük irányításával mérik fel a helyzetet.

FRISSÍTÉS3: Ovidiu Maier, az üzem szóvivője elmondta, hogy a napokban fejezték be a szóban forgó ammóniatermelő egység kétévente esedékes ellenőrzését, és szerda hajnalban volt a fokozatos újraindítás, ami közben a robbanás történt.

FRISÍTÉS4: Az Azomureş vegyikombinát belső vizsgálatot indított az éjjeli robbanás ügyében. Mint írják, a műszaki helyzet kezelése a vészleállító intézkedések hatékonyságát igazolja. A kombinát közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy egyetlen sérült volt, az üzem egyik alkalmazottja. A robbanás következtében néhány ablak betört, és a szilánkok sebesítették meg az alkarján. A sérültet kórházba szállították, és miután megkapta az összes szükséges orvosi ellátást, el is engedték. Arra reagálva, hogy a közösségi médiában a helyi lakosság a vegyikombinát bezárását követeli, az Azomureş elismerte a közösség aggodalmát, és biztosítanak afelől, hogy „vannak olyan elővigyázatossági intézkedések, amelyek technikai meghibásodás esetén bármikor korlátozhatják annak terjedését gyár területén”.

FRISSÍTÉS5: Mara Togănel, Maros megye prefektusa megerősítette, hogy a vegyikombinátnál belső vizsgálat indult az éjjel történt robbanás ügyében. „Részt vettünk a beavatkozás összehangolásában a sürgősségi munkacsoporttal, azzal a céllal, hogy minimalizáljuk a közösségünket fenyegető veszélyeket” – olvasható a Maros Megyei Prefektura közösségi oldalán közzétett bejegyzésben. Mara Togănel megerősítette továbbá azt is, hogy a sérült személy megfelelő ellátás után elhagyhatta a kórházat.

Elmondta, az Azomureș szintjén és az üzem területén nem regisztráltak olyan ammónia-kibocsájtást amely veszélyeztetné a személyzetet vagy a helyi közösséget, de hozzátette azt is, hogy a gyárnak a lehető legnagyobb komolysággal kell kezelnie az eseményeket, és garanciát kell vállalnia arról, hogy ilyen incidens nem fordul elő többé.

„Az Azomureș-üzem biztonságos üzemeltetésének rendkívül komoly kérdésnek kell lennie, amelynek a magánvállalatot és az állami hatóságokat egyaránt érintenie kell. Garantálniuk kell a marosvásárhelyiek biztonságát, és ez csak az Azomureș tevékenységének átlátható elemzésével és az ilyen események megelőzésére irányuló komoly felkészüléssel valósulhat meg” – hangsúlyozta.

FRISSÍTÉS6: Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere is megszólalt: „A vegyipari kombinát sablonos magyarázatai a rendszeres balesetekre már nem elfogadhatóak! A helyszínen kérek tájékoztatást az éjszakai robbanásról, következményeiről és arról, hogy a vállalat milyen garanciát tud nyújtani arra vonatkozóan, hogy ilyen többé nem fordul elő”.

A közösségi oldalán közzétett bejegyzésből az is kiderül, hogy a vizsgáló hatóságok hivatalos jelentését várva folyamatosan kapcsolatban van a prefektussal, illetve a korai órákban értesítette Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert is, tájékoztatva a helyzetről. „Amint kézhez kapjuk a hivatalos jelentést, ennek alapján megtesszük a szükséges és jogilag lehetséges lépéseket” – olvasható a bejegyzésben.

FRISSÍTÉS7: Soós Zoltán a helyszínről jelentkezett be élőben, rövid tájékoztatást adva, amelyben elmondta, a gyár vezetőségével való találkozó során a gyár nem tud 100 százalékos garanciát vállalni azért, hogy a jövőben nem ismétlődik meg az esemény.

FRISSÍTÉS8: Péter Ferenc megyei tanácselnök kiemelte: az RMDSZ Maros megyei- és marosvásárhelyi szervezete támogatja egy helyi népszavazás kiírását, hogy a lakosság véleményét figyelembe véve lehessen meghozni a további döntéseket. Hozzátette, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumtól kértek egy szakmai bizottság létrehozását az ügy kivizsgálására, valamint az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushoz és az EU petíciós bizottsághoz is jelentéssel fordulnak az üggyel kapcsolatban.

„Jelentést teszünk a helyzetről, és kérjük az Európai Unió állásfoglalását egy ilyen nagy horderejű, az itt élők biztonságát veszélyeztető, környezetvédelmi kockázatot is jelentő kérdést illetően. Szorgalmazzuk továbbá egy uniós bizottság létrehozását, amely alaposan kivizsgálná a hasonló eseteket” - közölte közösségimédia-oldalán.

Az 1962-ben épült Azomureș vegyipari üzem 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában van, és jelenleg Románia legnagyobb műtrágyaüzeme. Az 1100 alkalmazottat foglalkoztató üzem működése évek óta éles vita tárgya Marosvásárhelyen, ugyanis gyakran okoz környezetszennyezést a kibocsátott ammóniával, amit a vállalat szerint minimálisra csökkentettek a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

Kapcsolódók

Kimaradt?