Akár fel is robbanhatott volna az Azomureș kombinát?

Mi történik, ha nem engedik ki a gőzt és a gázakat a levegőbe, felrobban a kombinát? – ismételték többször is meg a kérdést az újságírók az Azomureș vállalat pénteki sajtótájékoztatóján, amelyet azért hívtak össze, mert az üzemnél szerda délután vészhelyzet alakult ki.

A vészhelyzetet az okozta, hogy tíz perces áramkiesés volt az Azomureșben, az Electrica által szolgáltatott magasfeszültségű áram-szolgáltatás kimaradt. Emiatt a gyárnak majdnem összes részlege leállt, és a felgyülemlett gázak miat robbanásveszélyessé vált az üzem. A veszély elhárítása miatt egyszerre engedték ki a gőz és a gázakat a levegőbe.

Arról, hogy pontosan mi történt, mi okozta a hibát – műszaki jellegű volt, vagy emberi gondatlanság következménye –, a szolgáltató hétfőn ad hivatalos magyarázatot a kombinát vezetőségének – magyarázta a sajtótájékoztatón Aurel Botezan műszaki igazgató.

Magyarázata szerint ilyen, vagy ehhez hasonló hiba nagyon ritkán történik, legutóbb 14 évvel ezelőtt volt rá példa. „De nem veszélyeztette sem Marosvásárhely lakosságát, sem az üzemben dolgozók életét, vagy testi épségét, ami történt” – tette hozzá Botezan. Az áramkiesés miatt keletkezett műszaki hibákat jelenleg javítják, remélhetőleg mielőbb befejezik, és hétfőtől helyreáll minden a vállalatnál. Azt a kárt, amit az esemény okozott, még nem sikerült felmérni és számszerűsíteni – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Mi történt volna, ha?

Arra a kérdésre, „mi történt volna, ha?”, az igazgató többször is hangsúlyozta, hogy a biztonsági berendezés, az automata kapcsoló, amely ilyen esetben megnyitja a szelepeket és kiereszti a gőzt, megelőzi a robbanást. „De ha nem kapcsol be az automata, felrobbant volna a kombinát?” – ragaszkodtak az alapkérdéshez továbbra is az újságírók.

Az igazgató megmagyarázta, hogy ha az automata nem működik, a műszaki személyzet huszonnégy órás szolgálatot teljesít, és kézi irányítással engedi a szabadba a gőzt. Végül nem hangzott el sem az, hogy felrobbanhatott volna, sem az, hogy nem robbanhatott volna fel a vegyipari kombinát, az igazgató nem adott egyértelmű választ a kérdésre.

Bejártuk a gyár területét

Az újságírók pénteken bejárhatták a gyár területét is. A sajtótájékoztató után az Azomureș 1-es számú bejárata előtt Ovidiu Maior szóvivő fogadta őket, és miután valamennyien átvették a munkavédelmi sisakot és kis hátizsákban a gázálarcot, kisbusszal mentek ahhoz az épülethez, ahonnan az egész üzemet irányítják.

A 10-12 fős csoportot Ovidiu Maior kalauzolta, és megmutatta az új szűrőket, azokat a modern berendezéseket, amelyek a jövőben megakadályozzák a jellegzetesen sárgás színű füst kikerülését kel a levegőbe. A beruházást még az idén befejezik, a szűrőket 2016-től állítják üzembe.

Ovidiu Maior elmondta, Romániában Marosvásárhelyen működik az egyetlen műtrágyagyár. Az Azomureș évente 1,2-1,3 millió tona műtrágyát gyárt, amelynek kétharmadát az országban értékesíti. Ehhez képest Romániának évente 2,2 millió tonnára volna szüksége. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?