Korszerűsítik az Azomureş környezetvédelmi berendezéseit

75 millió eurós értékű szerződést írt alá kedden a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinát vezetősége a gyár környezetvédelmi berendezéseinek korszerűsítésére. Az eseményen Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke is részt vett, ugyanis abban az időszakban bocsátották ki a gyár új integrált környezetvédelmi engedélyét, amikor a képviselő környezetvédelmi miniszter volt.

A kombinát számára ebben az engedélyben pontosították a kötelező környezetvédelmi korszerűsítéseket, és itt találhatók meg a környezetszennyezés esetén életbe léptethető szankciók is a vállalattal szemben.

A kedden aláírt beruházásra – amely egyébként a karbamid (urea) műtrágyát előállító üzem korszerűsítését szolgálja – annak a tavaly megkötött 200 millió eurós szerződés keretében került sor, amelyet a svájci Ameropa vállalat, a gyár többségi részvénytulajdonosa a marosvásárhelyi kombinát környezetkárosító hatásának enyhítésére szánt.

„Fontos eseménynek lehettünk tanúi, hiszen mind a jelenlevő politikusok, mind a sajtó képviselői tudják, hogy a tavalyi év során hosszú utat kellett megtennünk ahhoz, hogy a gyár megkapja az integrált környezetvédelmi engedélyt. A 2007-ben kiadott környezetvédelmi engedélyben megállapított 6,5 millió eurós beruházáshoz képest az új engedély majdnem 200 millió eurós beruházást ír elő, melynek nagy részét a levegőszennyezés csökkentésére kell fordítaniuk. Véleményem szerint a legnagyobb baklövést a gyár építői követték el, mert a városhoz túl közel építették fel a gyárat, ezért is fontos, hogy odafigyeljenek a környezetszennyezési problémákra, amelyek a lakosságot is közvetlenül érintik” – mondta az eseményen Borbély.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy 2015-ig sikerül a gyárnak eleget tennie az integrált környezetvédelmi engedély előírásainak, ha nem, sor kerülhet a vállalat működési engedélyének felfüggesztésére.

Kimaradt?