Munkahelyeiket féltik az Azomureş dolgozói

Munkahelyük elvesztésétől, illetve a texasi műtrágyagyárhoz hasonló üzemi balesettől tartanak a marosvásárhely Azomureş vegyikombinát dolgozói. A szakszervezetek hívására hétfő délután több százan vettek részt a város főterén azon a figyelemfelhívó tiltakozáson, amelynek „címzettjei" első alkalommal nem a kormány és a politikusok, hanem a gyár vezetői voltak.

Az Azomureş szakszervezet elsősorban a munkahelyeket félti, amelyek megszünnek, ha az egyes szolgáltatásokat kiszervezi a műtrágyagyár vezetősége. Ugyanakkor attól is tartanak, hogy az elavult gépek, felszerelések nem megfelelő karbantartása súlyos károsodást okoz az emberek egészségére, illetve 30 kilométeres körzetben a környezetre is.

Hétfő délután három órakor kezdődött a tilatkozás, ahogy Dumitru Boantă, az Alternativa 2002 vezetője fogalmazott, első alkalom, hogy nem a kormány és nem a politikusok ellen tüntetnek a munkások, hanem az üzem vezetőségének a figyelmét szeretnék felhívni problémáikra. Azt kérik, hogy korszerűsítsék a berendezést, a munkaeszközöket, a munkagépeket, mert nem szeretnék, ha az történne, ami nemrég Texasban történt egy hasonló műtrágya üzemben.

Călin Cociş szakszervezeti vezető a maszol.ro-nak elmondta, ezernél is több résztvevőre számítottak, illetve arra, hogy három órakor, a műszak végeztével a gyárból kijövő emberek a főtérre mennek és ott közösen adnak hangot nemtetszésüknek. A tiltakozás alatt a prefektúrán a szociális párbeszéd elnevezésű tanácskozás folyt, ahová Cocişt is meghívták, de - mint mondta - számára fontosabb volt az utcai demonstráción való részvétel.

Tavalytól svájci többségű tulajdont képez az Azomures. Ahogy Maria Dăndărău szakszervezetis elmondta, a vezetőség vállalta, hogy 2015. december 31-ig teljes beruházást végez, korszerűsíti  a gyártási technológiát.

Kimaradt?