Soós Zoltán: az Azomureş bevallottan nem tudja szavatolni a teljes biztonságot

Az Azomureş vegyikombinát vezetősége nem tudja szavatolni, hogy a jövőben nem történik a kedd éjszakai robbanáshoz hasonló incidens – mondta Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, aki azt is bejelentette, hogy hamarosan népszavazást kezdeményeznek arra vonatkozóan, hogy milyen stratégiát alkalmazzon a város az üzemmel kapcsolatosan.

„A vegyipari kombinát sablonos magyarázatai a rendszeres balesetekre már nem elfogadhatóak! A helyszínen kérek tájékoztatást az éjszakai robbanásról, következményeiről és arról, hogy a vállalat milyen garanciát tud nyújtani arra vonatkozóan, hogy ilyen többé nem fordul elő” – mutatott rá a polgármester. 

A közösségi oldalán közzétett bejegyzésből az is kiderül, hogy a vizsgáló hatóságok hivatalos jelentését várva folyamatosan kapcsolatban van a prefektussal, illetve a korai órákban értesítette Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert is, tájékoztatva a helyzetről. „Amint kézhez kapjuk a hivatalos jelentést, ennek alapján megtesszük a szükséges és jogilag lehetséges lépéseket” – olvasható a bejegyzésben.

Soós Zoltán később a helyszínről is bejelentkezett egy elő videóban, rövid tájékoztatást adva, amelyben elmondta, a gyár vezetőségével való találkozó során kiderült, hogy nem tudnak száz százalékos garanciát vállalni azért, hogy a jövőben nem történik hasonló incidens.

A polgármester hozzátette, hogy Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel való beszélgetés során a szaktárcavezető egy szakértői testület kiküldését ígérte kivizsgálás céljából. Azt is elmondta, az éjjel történt robbanást követően petíciót nyújtanak be az Európai Unióhoz arról, hogy az Azomureșhez hasonló vegyikombinátokat vizsgálják ki, a működési feltételek között pedig külön figyelmet kapjon a lakosság biztonsága.

Soós Zoltán bejelentette: népszavazást is kezdeményez a helyi tanáccsal közösen, arra vonatkozóan, hogy mi legyen a város stratégiája a jövőben a vegyikombináttal kapcsolatosan.

Kapcsolódók

Kimaradt?