Tánczos Barna: nem került veszélyes anyag a levegőbe, de szigorúbban kell ellenőrizni a vegyi kombinátokat

Marosvásárhelyen a levegő ammóniatartalma jóval a megengedett érték alatt volt éjszaka 1 és reggel 7 óra között – közölte a környezetvédelmi minisztérium a Facebookon azután, hogy az éjjel két robbanás rázta meg az Azomureş vegyipari kombinátot. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy nem műszaki hiányosságok vezethettek a balesethez, sokkal inkább szabályszegés vagy emberi mulasztás, ezért szigorú ellenőrzéseket javasolt.

A szaktárca azt követően tájékoztatott, hogy a szerdára virradó éjszaka robbanás történt a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinát 3-as ammóniagyártó berendezésénél – írja az Agerpres. A minisztérium szerint az incidens után azonnal kiszálltak a helyszínre a környezetvédelmi ügynökség és a környezetvédelmi őrség képviselői. A szakemberek mobil mérőegységeikkel folyamatosan mérték a levegő ammóniatartalmát, és 1 és 7 óra között jóval a megengedett szint alatti értékeket jegyeztek.

Ugyanakkor a mérőállomások adatai szerint sem a nitrogén-dioxid, sem a kén-dioxid, sem a szálló por koncentrációja nem haladta meg a 2011/104-es törvény által megszabott értékeket – áll még a tárca közleményében.

„Az első mérések és helyzetjelentések alapján ammónia nem került a levegőbe, hidrogén okozta a robbanást, amitől tűz keletkezetett, de azt sikerült időben eloltani. Egy ilyen incidens hívja fel a figyelmet arra, hogy mennyire körültekintően és szigorúan kell ellenőrizni ezeket a kombinátokat, épp ezért egy új országos megfigyelési programot javasoltam, amelyben részt vesz mindhárom hatóság, amelyek elvégezhetik ezeket az ellenőrzéseket, hogy minden kockázatot a minimálisra csökkentsünk” – nyilatkozta a Maszolnak Tánczos Barna.

Az RMDSZ-es miniszter által említett három intézmény a Környezetvédelmi Őrség, a Kazánok, Magas Nyomású Tartályok és Emelőszerkezetek Állami Felügyelete (ISCIR) és az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség.Azomureș | Fotó: a vegyipari kombinát Facebook-oldala

A tárcavezető kiemelte: fontosnak tartotta, hogy a levegőminőség-ellenőrzést megfelelőképpen végezzék, s „az éjszaka folyamán és a reggeli órákban is folyamatosan tájékoztattak a kollégák, hogy a paraméterek a határértékeken belül vannak”. Mint mondta, sem a városban, sem az üzem közvetlen közelében nem volt tapasztalható jelentős eltérés ettől.

„Ennek ellenére fokozott figyelemre van szükség, és kivizsgáljuk a helyszínen a robbanás okait, és felelősségre vonjuk a személyeket és a vállalatot, aki, illetve amely miatt ez bekövetkezett” – jelentette ki a miniszter.

A múlt pénteken a năvodari-i kőolaj-finomítónál történt robbanás és a marosvásárhelyi baleset – vagy a konstancai alumínium- és habkőtéglagyárnál kiütött tűz – sem írható az elavult vagy hiányos technológia számlájára Tánczos Barna szerint. Ha erről lenne szó, nem kapnának működési vagy termelési engedélyt – tette hozzá. „Nagy valószínűséggel a rendszeres ellenőrzés hiánya és az emberi mulasztás vezethetett ezekhez a helyzetekhez. Épp ezért van szükség egy szigorú és általános ellenőrzésre, hogy lássuk, hol, milyen körülmények között folyik a termelés és betartják-e a jogszabályokban előírt kritériumokat. Csak így csökkenthetjük minimálisra a rizikót” – mondta a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?