banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Nagy érvágást jelenthet a hazai kőolajiparnak a năvodari-i robbanás

A Petromidia a romániai kőolaj-finomítási kapacitás 40 százalékát adja.

Egyelőre nem ismeretes, hogy mekkora kár keletkezett a Petromidia kőolaj-finomítóban történt robbanás eredményeként, azonban biztosra vehető, hogy a baleset számottevő mértékben vissza fogja vetni a romániai kőolaj feldolgozást.

A halálos áldozatot is követelő pénteki tragédia az ország legnagyobb kőolaj-finomítójában következett be, melyben a hazai finomítási kapacitás 40 százaléka koncentrálódik. A Petromodia, ha maximális kapacitással dolgozik, évi 5 millió tonna kőolajszármazékot tud előállítani. A teljes országos kapacitás 12 millió tonna.

2020 gyenge év volt az ágazat számára, a járványügyi korlátozások következtében az üzemanyagok iránti kereslet jelentősen csökkent. Emiatt a Petromidia a termelési kapacitásának csak 71,8 százalékát használta ki, ami 25,7 százalékpontos visszaesés 2019-hez képest. Tavaly a tengerparti finomító 4,8 millió tonna kőolajat dolgozott fel, amiből 1,16 millió tonna benzint és 2,6 millió tonna gázolajat állított elő. A termelés egy részét exportálják a Moldvai Köztársaságba, Bulgáriába és Grúziába.

A rekordot 2019 jelentette, amikor 6,33 millió tonna kőolajból 1,37 millió benzint és 3,37 millió tonna gázolajat, valamint kerozint állítottak elő. Tavaly tavasszal, másfél hónapon keresztül állt a munka a finomítóban, mely időszakban általános műszaki felülvizsgálatot és nagyjavítást végeztek. Emiatt az ezernél több embert foglalkoztató vállalat árbevétele a 2019-es 14,7 milliárd lejről 8,2 milliárdra csökkent, a vesztesége ellenben 352 millió lejről 645 millióra nőtt.

A Năvodari településen működő finomítót a Rompetrol Rafinare működteti. Ennek többségi tulajdonosa a kazah KazMunayGas, mely a részvények 54,63 százalékával rendelkezik. A kisebbségi részvényes az állam, az Energetikai Minisztériumon keresztül, melynek a birtokában egy 44,69 százalékos részvénycsomag van.

Romániában további három kőolaj-finomító működik. Az OMV Petrom tulajdonában levő Petrobrazi termelési kapacitása évi 4,5 millió tonna kőolajszármazék, a Lukoil által üzemeltetett Petrotelé pedig 2,4 millió tonna. A Rompetrolnak van még egy finomítója, a ploiești-i Vega. Ez nem gyárt üzemanyagokat, fő terméke az aszfalt, melyből tavaly 120 ezer tonnát állított elő.

(Nyitókép: Borsi Balázs)

Kapcsolódók

Kimaradt?