Meredeken nő a kőolaj ára, drágulni fognak az üzemanyagok

Az év eleje óta közel 25 százalékkal nőtt a nyersolaj világpiaci ára.

Két éve óta nem látott magasságokba emelkedett a hét elején a kőolaj ára. A referenciaterméknek számító Brent nyersolaj hordója 73,64 dollárba került, amire 2019 áprilisa óta nem volt példa. Az év elején még 50 dollár körül volt a nyersolaj hordónkénti ára, egy évvel ezelőtt pedig 27 dollár körül mozgott.

A koronavírus-járvány padlóra küldte tavaly a kőolajipart, mivel az üzemanyagok iránti kereslet az utazási korlátozások és az ipari termelés csökkenése miatt meredeken zuhant, túltermelés állt elő. Időközben a kőolajtermelő országok visszafogták a termelést, az oltási kampány sikere, a járvány visszaszorulása és a gazdasági válságnak a vártnál gyorsabban való lecsengése következtében pedig gyorsan nő a kereslet, ami az árak emelkedésében is megmutatkozik.

A légiforgalom még mindig 70 százalékkal elmarad a járvány előtti szinttől, azonban a növekvő ipari termelés és az online kereskedelem felfutása ellensúlyozni tudja ezt a kiesést.

A nyersolaj áringadozása mindig elég jelentős fáziskéséssel jelentkezik az üzemanyagok árában, de elkerülhetetlen, hogy begyűrűzzön a benzinkutakhoz. Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint május végén a gázolaj 9 százalékkal volt drágább, mint az év elején, míg a benzin 12 százalékkal került többe. A peco-online.ro portál adatai szerint június 15-én a Mol, a Rompetrol és az OMV marosvásárhelyi kútjainál a legolcsóbb benzin literje 5,73 lejbe került, a Petromnál 5,63-ba, a Lukoilnál pedig 5,62-be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az autósok semmi jóra nem számíthatnak az elkövetkező időszakban, a szakértők ugyanis további drágulást jósolnak. Ebben annak is része van, hogy az utóbbi időben a befektetők érdeklődése az alternatív energiaforrások felé fordult, ami miatt a kőolajipar tőkehiánnyal küzd, ezért fordulhatott elő, hogy jelenleg a kereslet nagyobb a kínálatnál. „A beruházások hiánya hosszútávon a világ kőolajellátásának a stabilitását veszélyezteti” – jelentette ki a közelmúltban Igor Szecsin, a világ egyik legnagyobb kőolajipari vállalata, a Rosznyefty igazgatótanácsának az elnöke.

Az elmúlt hónapokban bekövetkezett drágulás ellenére évtizedes távlatban a jelenlegi árak közepesnek számítanak. A Brent nyersolaj 2008 júniusában volt történelmi csúcson, amikor egy hordó közel 140 dollárba került.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?