banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Legjobban keresők ranglistája: a kőolajfinomítók munkásai megelőzték az informatikusokat

A kőolaj-feldolgozásban dolgozók keresete több mint duplája az országos átlagfizetésnek.

564 300 romániai munkavállaló nettó keresete haladja meg az 1000 eurót – derül ki az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adataiból. 12 olyan gazdasági ágazat van, ahol az átlagkereset 1000 eurónál nagyobb. A rangsort nem az informatika és nem is a bankszektor vezeti, hanem a kőolajipari termékek és a koksz előállítása, mely ágazatban az átlagbér 8350 lej, vagyis több mint 1700 euró. Ez 133,5 százalékkal több mint az országos nettó átlagbér.

Ebbe a kategóriába főleg a két hazai kőolajfinomító alkalmazottai tartoznak. Bár a kőolajiparnak nagyon rossz éve volt tavaly, az ágazatban dolgozók jövedelme decemberben 19 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az informatikusok azért csúsztak vissza a második helyre, mert náluk csak 9 százalékos volt az átlagos béremelés.

A második helyen, pár euróval lemaradva a listavezetőktől, az informatikusok állnak, harmadikok pedig a pénzügyi szolgáltatások területén dolgozók. Utóbbiak számlájára átlagban közel 1500 eurónyi lejt utalnak havonta a munkáltatók.

A jól fizető ágazatok között van még a kőolaj- és a földgázkitermelés, a dohányipar, némileg meglepő módon a kiadói tevékenységek, a biztosítások és a magán nyugdíjpénztárak, az energetika, a kutatás-fejlesztés, a telekommunikáció, valamint a közigazgatás. Ez utóbbi esetében, beleszámolva a védelmi minisztérium alkalmazásában állókat is, az átlagbér 1050 euró.

 A legnagyobb mértékben, 24 százalékkal, tavaly a dohányiparban dolgozók keresete nőtt. Tekintélyes bérfejlesztésre került sor a telekommunikáció (13 százalék), a kőolaj- és földgázkitermelés (12 százalék) és a pénzügyi szolgáltatások (11 százalék) területén is. A gazdasági válság ellenére a közalkalmazotti fizetések is nőttek, átlagban 5 százalékkal, ami hozzájárult a döbbenetes értékű, 124 milliárd lejes költségvetési deficithez.  

Az országos átlagbér decemberben 3 600 lej, azaz 734 euró volt.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?