Ennyire csökkent a nettó átlagbér áprilisban

112 lejjel 3 182 lejre csökkent a nettó átlagbér áprilisban, ez 3,4 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban, a bruttó átlagbér pedig 185 lejjel (3,4 százalék) lecsökkent 5 201 lejre – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtökön közzétett adatsorából.

A legjobban az informatikusok kerestek, ők átlagosan 7 982 lejt vittek haza, a leggyengébben a vendéglátóiparban fizettek, ott 1 340 lej volt a nettó átlagbér. 2019 áprilisához viszonyítva a nettó átlagbér 2,2 százalékkal nőtt. 

Áprilisban a legtöbb ágazatban alacsonyabb volt a nettó átlagbér, mint egy hónappal korábban, mivel a szükségállapot miatt sok cégnél leállt vagy csökkent a tevékenység, sok alkalmazottat kényszerszabadságra küldtek. 

A legnagyobb mértékben – 29,1 százalékban – a légi szállítás ágazatában, a dohányiparban (22,8 százalék), a gumi- és műanyaggyártásban, bútorgyártásban, bőrfeldolgozó iparban (12-19 százalék), a vendéglátó iparban és a kultúra ágazatában (7,5-11 százalék) csökkent a nettó átlagbér. 

Jelentős növekedés következett be ezzel szemben a villamos- és hőenergiatermelés és szolgáltatás ágazatában (13,8százalék). Az állami szektorban az előző hónaphoz viszonyítva csökkent a nettó átlagbér, a tanügyben 2,8 százalékos, a közigazgatásban pedig 1 százalékos visszalépést regisztráltak. 

Ezzel szemben az egészségügyben és szociális gondozásban 3,2 százalékkal nőtt a nettó átlagbér márciushoz viszonyítva, mivel az egészségügyi alkalmazottak veszélyességi pótlékban részesültek a COVID-19-járvány miatt.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?