banner_uTEymvI8_970x250.jpg
banner_r1k9kdWS_300x250.jpg

Lecsengőben a járvány, drágulnak a nyersanyagok

Az irídium ára már többszöröse az aranyénak, de szárnyal a vasérc és a réz is.

Dörzsölhetik a markukat a kőolajtermelők, valószínűleg jó időre véget ért a hét szűk esztendővel felérő időszak, amikor korábban nem látott mélységekbe süllyedt a világ legfontosabb nyersanyagának az ára. Május 13-án a globális referenciaterméknek számító Brent nyersolaj hordónkénti 67,37 dollárt ért, ami több mint duplája az egy évvel korábbi 31,13 dollárnak. A szakemberek optimisták a kilátásokat illetően, főleg, hogy az amerikai gazdaságban egyértelműen élénkül a kereslet.

„Az elmúlt egy évben lezajlott piaci folyamatok, a bizonytalanságok ellenére nagyon valószínűtlenné teszik egy, a 2020 áprilishoz hasonló árzuhanás bekövetkeztét. Egyes tavalyi körülmények egyediek voltak” – véli Vandana Hari elemző.

Mérvadó előrejelzések szerint a Brent nyersolaj 74 dolláros áron fogja zárni az évet, de ideiglenesen átlépheti a 80 dolláros szintet is. Az éves átlagárat 60 és 68 dollár közé teszik az elemzők.

Más nyersanyagok ára szintén emelkedőben van. A Goldman Sachs befektetési bank szakértői arra számítanak, hogy a réz világpiaci ára rekordot dönt az elkövetkező 12 hónapban. A London Metal Exchange adatai szerint áprilisban a réz tonnánkénti ára még csak 9 450 dollár volt, jelenleg azonban 10 500 dollár körül mozog. A Goldman Sachs szerint a színes fém éves átlagára eléri a 11 ezer dollárt az előttünk álló időszakban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vasérc ára szintén emelkedik, közelít a 200 dollárhoz. Ennek a fő oka az, hogy a világ vezető termelői, Ausztrália és Brazília nem győzik kielégíteni a kínai gazdaság igényeit.

Mindez azonban elhanyagolható ahhoz képest, amit az irídium produkált. A nemesfém ára pár hónap leforgása alatt 131 százalékkal nőtt. Egy uncia irídium ára 6 ezer dollár körül van, lényegesen drágább tehát az aranynál. A meredek növekedés oka a növekvő kereslet és a járvány kitörését követően jelentkező ellátási nehézségek. Az irídium a leginkább korrózióálló elem, nagyon magas olvadáspontja miatt nagy teherbírású ötvözetekben használják. Irídiumot használnak a gyújtógyertyák, illetve a képernyők alkatrészeinek a gyártásához.

(Nyitókép: Pexels)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?