A bukaresti tőzsdét is utolérte a pánik, a Petrom az egyik nagy vesztes

A bukaresti tőzsdét is utolérte hétfőn a pánik: a koronavírus és a kőolaj árának 30 éve nem látott meredek zuhanása miatt 7,5 százalékos csökkenést jegyeztek - tájékoztat a Ziarul Financiar.

A romániai vállalatok 12,7 milliárd lej veszítettek.  A gazdasági lap emlékeztet, a hétfői nap volt az egyik legmozgalmasabb a bukaresti tőzsdén a hírhedt 114-es sürgősségi kormányrendelet óta, amikor szintén nagy volt a zuhanás.

A koronavírus okozta pánikot tetézte hétfőn, hogy meredeken, közel harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára a határidős jegyzésekben annak nyomán, hogy Szaúd-Arábia csökkentette az árakat, és bejelentette, hogy jelentősen növeli, napi 10 millió hordó fölé nyersolajkitermelését áprilisban. Szaúd-Arábia azután indított árháborút, hogy múlt hét pénteken kudarcba fulladt a nagy olajexportáló országok szakminisztereinek egyeztetése. Oroszország nem támogatta a kitermelés még erősebb visszafogását a koronavírus-járványnak a keresletre és ezáltal az árakra gyakorolt negatív hatásainak kivédésére, amire válaszul a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) felmondta a kitermelést korlátozó megállapodást.

A Ziarul Financiar emlékeztet, a kötelező magánnyugdíj-pénztárak is veszítettek hétfőn, hiszen az alapkezelők a tőke egy részét a bukaresti tőzsdén fektették be. A kőolaj árának meredek zuhanása is hozzájárult, hogy az OMV Petrom részvényei 14 százalékkal estek, ez körülbelül 3 milliárd lejes mínuszt jelent a vállalatnak. Az Alro Slatina részvényei 15 százalékot veszítettek értékükből. A Romgaz, a Transgaz, az Electrica, a Transilvania Bank, a Digi is a vesztesek között van.

A bukaresti tőzsde idén a pánik megjelenéséig szépen teljesített, a befektetők remélik, a járvány okozta sokk hamarosan lecseng, és sikerül visszatérni a növekedési pályára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?