banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A kőolaj-finomítónál történt robbanás mérlege: egy halott és négy sérült van

Egy személy meghalt, ketten égési sérüléseket szenvedtek, két másik személy pedig könnyebben megsérült a năvodari-i Petromidia kőolaj-finomítónál történt pénteki robbanásban – ismertette az incidens végleges mérlegét Raed Arafat.

A belügyminisztériumi államtitkár szerint a konstancai SMURD helikoptere már útban van a bukaresti Floreasca kórház felé azzal a személlyel, aki testfelületének 45 százalékán szenvedett égési sebeket, a fővárosi rohammentő-szolgálat helikoptere pedig a tengerpart felé tart, hogy a testének 25 százalékán megégett másik sérültet is Bukarestbe szállítsa.

Arafat szerint 12 óra 16 perckor érkezett az első bejelentés a robbanásról, és a katasztrófavédelem munkatársai nyolc perc elteltével értek ki a helyszínre. Előbb a Petromidia saját tűzoltói léptek közbe, aztán rövidesen megérkeztek a konstancai tűzoltók, majd a Tulcea, Călăraşi és Brăila megyei katasztrófavédelem munkatársait is mozgósították.Forrás: Facebook/Lucian Bode

„Mindenki kiért és részt vett a tűz eloltásában. Teljesen körbe kellett venni a lángokat, egy időben kellett lépni minden oldalról” – magyarázta Arafat, aki szerint 15 óra körül sikerült teljesen eloltani a tüzet.  

Belügyminiszter: a lakosság egy pillanatig nem volt veszélyben

A tűzoltók profizmusának köszönhető, hogy a Petromidia kőolaj-finomítónál történt tragédiából nem lett katasztrófa – jelentette ki az incidens kapcsán belügyminiszter. Lucian Bode szerint a helybéliek és a turisták egy pillanatig sem voltak veszélyben.

„Köszönetemet fejezem ki és gratulálok mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy nyolc perccel az első bejelentés után kint legyenek a tűzoltók a helyszínen. Kevesebb mint egy órán belül, 13 óra 15 perckor sikerült lokalizálni a tüzet, majd 15 órára eloltották a lángokat” – fogalmazott Bode.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tárcavezető hozzátette, a levegőminőségi méréseket követően a környezetvédelmi őrség megállapította, hogy ilyen jellegű problémák nincsenek, és erről a lakosságot is tájékoztatták egy, a RO-ALERT rendszeren kiküldött üzenetben.„Egy pillanatig sem volt veszélyben sem a lakosság, sem a tengerparton levő turisták” – fogalmazott.

A Konstanca megyei Năvodari-on levő Petromidia kőolaj-finomítónál pénteken történt robbanás, amelynek nyomán sűrű fekete füst szállt fel a levegőbe, ezért figyelmeztető üzenet küldtek a lakosságnak.

A légszennyezésre vonatkozó mérések nem lépték át a határértéket

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter Facebook-oldalán arról számolt be: a robbanás kitörését követően a helyszínre küldte a szaktárca hatáskörébe tartozó Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjét, valamint a megyei részlegen dolgozó szakemberekkel közösen folyamatosan figyelték a helyszínen található illékony szerves vegyületek jelenlétét a légkörben.

A légszennyezésre vonatkozó mérések során megállapították, hogy a Năvodari Tabăra-nál található CT3 állomáson magas értékeket regisztráltak, a határértéket azonban nem lépték át. A CT 6 állomáson, Năvodari központjában nem nőtt a koncentráció, és hasonló értékeket rögzítettek az APM CT laboratórium mobil berendezésével végzett mérésekkel is. A rögzített alacsony értékek az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei szerint a légáramlásnak köszönhetők, tette hozzá a tárcavezető.

Az Országos Környezetvédelmi Őrség csapatai a helyszínen vannak és az elszigetelt tűz teljes kioltására várnak. Ezt követően megkezdik a robbanás környezetre kifejtett hatásának vizsgálatát, valamint kivizsgálják, hogy a vállalat működése megfelelt-e a környezetvédelmi előírásoknak.

Rompetrol vezérigazgató: vélhetően az egyik vezetéken keletkezett repedés

A Petromidia kőolaj-finomítónál történt robbanás a benzin-hidrofináló berendezésnél következett be, vélhetően az egyik vezetéken keletkezett repedés miatt - közölte a Rompetrol vezérigazgatója, Felix Crudu-Teşloveanu.

A vállalatvezető elmondta, egy olyan helyen csaptak fel a lángok, ahol különböző ipari berendezések találhatók. Öt ember tartózkodott ott a robbanás pillanatában, egyiküket holtan találták meg később, négyen megsérültek: ketten enyhe, egy személy közepesen súlyos, egy másik pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

"Amikor ilyen helyzetek adódnak, életbe lép a vészhelyzeti terv, azaz leállítunk minden berendezést, kinyitunk minden szellőzőt, nyomáscsökkentést hajtunk végre, megnyitunk minden tűzoltó eszközt" - magyarázta. Felix Crudu-Teşloveanu rámutatott, azonnal értesítették az elhunyt és a sérültek családjait, amelyeknek minden támogatást megadnak. A sérültek kezelésének költségeit a vállalat fedezi, akár külföldön is, ha erre lesz szükség - tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?