Indul a strandszezon Marosvásárhelyen – az első hétvégén ingyenes a belépés

Péntektől megnyitják a marosvásárhelyi Víkendtelep medencéit a nagyközönség előtt, július első hétvégéjén ingyenes belépővel vár mindenkit Marosvásárhely zöld foltja. A fürdőlehetőségekről Soós Zoltán polgármester, Mátyási Levente, a Víkendtelep igazgatója és Harai István, a Mircea Birău uszoda vezetője beszélt.

„Tíz hónappal a lebontásától, és az idei költségvetés elfogadása után alig három hónappal a helyére került a sátortető a fedett olimpiai medencénél” – mondta Soós Zoltán, hozzátéve: ez idő alatt különböző karbantartási munkálatokat végeztek el a ballonban. „Teljesen újra kellett építenünk a villanyhálózatot, gázt szereltünk, valamint a vízellátással is dolgoztunk, így a ballon korszerű és biztonságos, a szabványoknak megfelelő” – fejtette ki. Ahogyan arról korábban Mátyási Levente, a Víkendtelep igazgatója nyilatkozott, a medence körül futófelületet is kialakítottak, amely a bemelegítéshez szolgál szárazföldi terepként.

Megosztott program

Hétvégétől a ballon működő- és befogadó képes, elsősorban a sportkluboknak „adják vissza” edzések céljából – fogalmazott az elöljáró. Elmondta azt is, hogy amint a ballon megnyitja kapuit, ezzel párhuzamosan a városi, Mircea Birău uszoda felszabadul és a nagyközönséget fogadja majd.

„Ahogyan azt május 28-án, Novák Eduárd ifjúsági- és sportminiszter látogatása során ígérte, a volt Május 1 strand helyén épült új uszoda is a város felügyelete alá kerül, és akkor a marosvásárhelyi vízisportok kedvelői és profi űzői is igazi úszóbázist tudhatnak majd a magukénak, amely segítségével Marosvásárhely vízisportok terén az első helyekre kerül” – jelentette ki Soós Zoltán.

Hozzátette: a város az iskolai programba is be tudná illeszteni az úszásoktatást, csatlakozva a minisztérium által javasolt programhoz, amely által minden kisdiáknak lehetősége lesz ezen részt venni. „Egyelőre dolgozunk ennek a kivitelezési tervén, a részleteket pedig rövid időn belül ismertetjük majd” – ígérte.

Péntektől a Víkendtelep tehát megnyitja medencéit, a biztonsági előírásokat némileg enyhítették, és ezen a hétvégén még ingyenes belépéssel látogatható a komplexum.

Harai István, a Mircea Birău uszoda igazgatója, Soós Zoltán polgármester és Mátyási Levente, a Víkendtelep igazgatója | Fotók:  Mariș Cristian Daniel

„Most ismét megadhatjuk a marosvásárhelyieknek azt a lehetőséget, hogy másfél év pandémia után újra vakáción érezzék magukat, hétvégenként pedig kikapcsolódhassanak” – fogalmazott Soós Zoltán.

Ahogyan korábban már mi is beszámoltunk róla, a jegyárak a tavalyihoz hasonlóak maradnak, 7 lej a felnőtteknek, 3,5 lej a 14 év alatti gyerekeknek, nyugdíjasoknak, illetve más kedvezményezettek számára, a ballonba a sportolók pedig 5 lej fejében léphetnek majd be. A polgármester azt is elmondta, a ballon körül hamarosan elkezdik az öltözők építését is.

Költséges helyreállítás

Mátyási Levente köszönetet mondott a ballon helyreállításában segédkező négy cégnek, ugyanis a sátortető felállítása 350 ezer lejbe került. Külön kiemelte a Mures Runners egyesületet, amely 50 ezer lejjel járult hozzá ehhez.

„A péntek esti vihar két-háromnapos késést okozott nekünk, a víz áramlását akadályozta, de remélhetőleg csütörtök-pénteken mindegyik medence feltelik vízzel, és a fürdőzők rendelkezésére bocsájthatjuk őket, a biztonsági intézkedéseket betartva” – mondta a telep igazgatója.

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a strandolni vágyóknak a medencébe lépés előtt és után kötelező módon használniuk kell a tusolót, otthonról tisztán kell érkezniük, és ahogyan az ország többi strandján is, itt is érvényes a korlátozás, miszerint 70 százalékos kihasználtsággal működhet a telep.

„Ezelőtt tíz évvel egy júniusi napon 13 ezer látogatónk volt, én pedig úgy hiszem, hogy öt-hatezer látogató a jelenlegi előírásoknak megfelelően is tudja majd használni a komplexumot” – vetítette előre Mátyási Levente.

Életmentő és éjjeli őrséget ellátó személyzet

A Víkendtelep igazgatója azt is elmondta, tavaly öt alkalmazott vett részt életmentő képzésen. Jelenleg két aktív életmentő dolgozik a telepen, illetve még egy személy a Mircea Birău uszodában. A hivatalos nyitás után az említett öt személy sorra látja el az életmentői feladatokat.

A sajtótájékoztatón jelen volt Kovács Róbert is, a Maros Megyei Hegyi-, Vízi- és Barlangi Mentőszolgálat vezetője, aki biztosította a jelenlévőket arról, hogy ha szükséges, a mentőszolgálat szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Kovács Róbert azt is megjegyezte, hogy az a legfontosabb a Víkentelep számára, hogy legyen képesített életmentőjük, akik a nyitvatartás ideje alatt a komplexumban vannak, és probléma esetén szólnak, hogy minél hamarabb közbeléphessen a mentőszolgálat.

„Az intervenciós csapat 24 órában dolgozik, de sajnos az 112-től mi már csak akkor kapjuk a riasztást, amikor megtörtént a baleset” – mondta Kovács Róbert, hozzátéve: ez Marosvásárhelyen körülbelül 10 percet vesz igénybe, de ha máshová kell menni megyén belül, az már akár egy félórát-órát is felvehet.

Újságírói kérdésre elmondták azt is, hogy az éjszakai őrség biztosítása is megoldódni látszik: Soós Zoltán polgármester kijelentette, hogy mostantól kezdve szerződéses őrszolgálat működik a Víkendtelepen, így éjszaka álladó őrség lesz.

A városi uszoda is változatlan árakkal vár

A tíz évnél idősebb sportolók a ballonban edzhetnek – mondta Harai István, a Mircea Birău uszoda vezetője. Elmondta, a június 15-i nyitás után nagyon nagy érdeklődés övezte a városi uszodát, a nyitást követően minden egyes nap teltház volt, de a korlátozásoknak megfelelően 40 személyt engedhettek be, ehhez pedig előzetes bejelentkezésre is volt szükség.

Az igazgató szerint a következő időszakban csökken az uszoda iránti érdeklődés, és növekszik a Víkendtelep iránt, ám továbbra is szívesen fogadják a kisebbeket, akiknek megfelelőbb a beltéri medence vize. A belépti díjak itt is a tavalyiak maradtak, a felnőttek 11 lejt, a 14 év alattiak pedig 9 lejt fizetnek. A Víkendtelephez hasonlóan, a 14 év alatti kategóriában versenyző sportolóknak is ki kell fizetniük ezt a 9 lejes belépőt. 

Új beruházások a ballon körül

„Azon leszünk, hogy az év második felében decens, megfelelő teret biztosítsunk az öltözők számára is a ballonnál” – mondta Mátyási Levente azzal kapcsolatosan, hogy a ballon milyen rendeltetésű. Kiegészítette: az első hónapokban kizárólag sportolókat fogad, de később bárki használhatja, ha ez időben jelzi. A Víkendtelepen lévő, a polgármesteri hivatal alárendeltségében álló ingatlanok és helyiségek kapcsolatos kérdésre Soós Zoltán elmondta, a vendégház adminisztrációja a SC. TURI Srl hatáskörébe tartozott, amely tavaly fizetésképtelenné vált, idén pedig csődbe ment, 7 millió lejes adósságot halmozva fel. A cég nyugdíjas személyek számára készített csomagokat, de a számlákat már nem fizette. „Értelemszerűen ez a volt városvezetéshez köthető” – mondta Soós Zoltán.

Továbbá azt is megjegyezte, hogy idén az öltözők megépítése élvez elsőbbséget, de hamarosan egy 60-80 személyes sókamra is épül a ballon környékén, és elkezdik a munkálatokat a medencék elkerítéséhez.

A ballon

„Ilyen módon a sétány és az itt található vendéglátóhelyek látogatása továbbra is ingyenes marad napközben is, a medencékhez és a ballonba való belépéshez viszont jegyet kell majd váltani” – osztotta meg, kiegészítve: a belépőket karkötő formában kapják meg, így a medencéktől ki lehet menni a környező éttermekbe. Ezek mellett a szolgáltatásokat is bővíteni szeretnék, a sókamra mellé jakuzzit, illetve más, relaxációra alkalmas eszközök kialakítását tervezik.

„A vendégházat is fel szeretnénk újítani, és jövőtől működtetni, hogy akik hétvégére, vagy huzamosabb ideig tartózkodnának a városban, itt is kaphassanak szállást” – utalt a hivatal birtokában és jelenleg csődeljárásban lévő ingatlanra az elöljáró. Soós Zoltán arra biztatja a befektetőket, hogy bátran álljanak elő ötletekkel, hogy közösen fejlesszék a Víkendtelepet. Azt sem titkolta, hogy középtávú célkitűzéseik között egy aquapark létesítése is szerepel.

Kapcsolódók

Kimaradt?