banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Készül a fürdésszezonra Erdély egyik leglátogatottabb strandja

Várhatóan a hónap második felében töltik fel vízzel a marosvásárhelyi Víkendtelep medencéit, az újrafedett olimpiai méretű medence felújítása pedig még ezen a héten lezárul. A létesítmény új csúszdákkal várja a fürdőzőket, de a járványhelyzettől is függ, hogy pontosan mikor nyitja meg kapuit Erdély egyik leglátogatottabb strandja – tudtuk meg a népszerű szabadidőközpont aligazgatójától, Mátyás Leventétől.

Van egy övezete Marosvásárhelynek, amit szinte nem is kell bemutatni. A November 7 negyed északi széle és a Maros egyik holt ága között terül el a Maros Szabadidő- és Sportközpont, ismertebb nevén a Víkendtelep üdülőpark. A napi 8 ezer ember befogadására képes létesítmény a játszóterek és sportpályák mellett hét medencével várja a fürdőzni vágyókat.

Indulhat az idei strandszezon

A központ aligazgatója, Mátyási Levente a Maszolnak elmondta, a strandot a hónap második felében nyitnák meg, a pontos időpont a járványügyhelyzettől függ.  Az idei fürdésszezon indulása attól a perctől számítható, hogy feltöltik a medencéket. „A múlt héten apró javításokat hajtottunk végre, ezen a héten az egyik medencét kifestjük, néhány csempét még felragasztunk az 1,20 m-es családi medencére, ennek a hétnek a második felében pedig már azon is gondolkodhatunk, hogy mikor kezdhetjük el vízzel feltölteni őket” – nyilatkozta az aligazgató, hozzátéve, hogy a hónap vége felé várhatóan már fogadni tudják a strandolókat.Fotó: Aqua-Studio Complexul Week-End Tg Mureș

Beszámolt arról is, hogy az olimpiai méretű medencét újrafedték és újrafestették, utóbbi munkálatra a téli időszak „fedetlensége” okozta fagykárok miatt volt szükség. A lábmosó részt is felszámolták, mivel a jelenlegi korszerű medencefertőtlenítő rendszer mellett funkcióját vesztette. A helyébe most egy korszerű, mesterséges felület került, egy körpálya, amelyet a sportolók akár bemelegítésnek szánt futásra is használhatnak. Az immár fedett medencét ezen héten a fogják feltölteni vízzel, hamarosan pedig a vizesportok kedvelői is ismét használatba vehetik.

az aligazgató emlékeztetett, hogy az elmúlt egy-két évben épült egy új, 10-12 méteres magasságban felszerelt csúszdarendszer, három nagy csúszdával, közülük az egyik gumicsónakos szórakozási lehetőséget fog nyújtani a látogatóknak. Ezzel is szeretnének egy pluszt nyújtani a strandolók számára. A csúszdák még nem voltak kipróbálva, csupán a procedurális üzembe helyezésük történt meg tavaly a vírushelyzet miatt. Idén pedig végre erre is lehetőségük adódik, amint a medencék megtelnek vízzel, a csúszdarendszer is üzemelni fog.

Az 1930-as években a Maros nádasok, tavirózsák és vízinövények által díszített holtágát csónakozásra, illetve fürdésre kezdték használni Marosvásárhelyen, majd hamarosan üdülők és egy csónakház is épült a területen. Az üdülőtelepet 1962-ben alakították ki, ekkor építettek különböző sportpályákat, medencéket és vendéglőket a közönség számára. A Víkendtelep nagyon népszerű a marosvásárhelyiek és környéken élők körében, Erdély leglátogatottabb strandjai között tartják számon.

A strand megnyitáskor a meglévő beléptető rendszert fogják üzembe helyezni, a jegyárak nem változtak. „Minden annyiba kerül, mint tavaly, az utóbbi 5 évben nem változtak az árak” – jelentette ki Mátyás Levente. E szerint a felnőtt jegyek 7 lejbe kerülnek, a 14 év alatti gyerekeknek, nyugdíjasoknak és egyetemistáknak pedig 3 lejes belépőt kell fizetni.

Kérdésünkre az aligazgató azt is elmondta, hogy idén nem változnak a jegyárak, de elképzelhető, hogy jövő évtől megemelik a belépti díjakat. „Jövőtől, ha a körülmények is mások lesznek, és sikerül elkülönítenünk a fürdőrészt a vendéglőktől, a játszóterektől, sportpályáktól, akkor a strandrészre tisztességet árat szeretnénk kérni, amely egy elérhető összeg lenne, körülbelül 15 lej ” – osztotta meg elképzeléseit az aligazgató.

Nem strand, szabadidőközpont

Bár a marosvásárhelyiek körében gyakorta említik a Víkendtelepet strandként, az aligazgató kijelentette: sosem volt csak strand a telep. A szabadidőközpont jelenleg is üzemel, a sportpályák most is igénybe vehetők. „Sokak szerint aránylag jó állapotú sportpályáink vannak, köztük műgyepes focipálya, műszőnyeges kosárlabda- és lábfocipálya, illetve egy strandröplabdapálya is” – sorolta Mátyási Levente. A sportpályákat gyakran veszik igénybe a marosvásárhelyiek közösségi sporttevékenységek, versenyek megszervezésére, például a magyar, illetve román diáknapok sportvetélkedőinek is évek óta a Víkendtelep ad teret.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A koronavírus-járvány a szabadidőközpont tevékenységét jelentősen korlátozta, tavaly nem kaptak engedélyt a medencék megnyitására a nagyközönség számára. Ez jelentős bevételkiesést is jelentett. „A belépti díjakból gyakorlatilag nem volt jövedelmünk, a látogatottságunk is nagy mértékben visszaesett, és attól tartok, hogy a népszerűségünk is csökkent” – jelentett ki az aligazgató.

Visszaszerezni az egykori közönséget

Mátyás Levente elmondta, az új városvezetéssel karöltve azon is dolgoznak, hogy minél nagyobb időszakot le tudjanak fedni a szolgáltatásaikkal. A kimondott strandszezon ugyanis 2-3 hónap szokott lenni az utóbbi időben, legtöbb 70-80 nap, ez pedig nagyon szűk időszak.  „Szabadidős programokkal, sporttevékenységekkel, különböző kulturális programokkal szeretné a városvezetés kibővíteni a lehetőségeinket, hogy a látogatottságunkat növeljük” – osztotta meg a terveket, hozzátéve, hogy a Víkendtelep turisztikai látványosság is Marosvásárhelyen.

„Legalábbis korábban turisztikai látványosság voltunk, és vissza szeretnénk nyerni a látogatóinkat. De ezért tennünk is kell” – ismerte el az önkormányzatnak alárendelt szabadidőközpont aligazgatója. Hozzátette, hogy ebben partner az új városvezetés. „Úgy látom, van egy új koncepció, egy új meglátás a következő 10-20 évre, és van nyitottság az új felé, ami eddig nem volt” – jelentette ki.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?