Ide menekülnek a forróság elől a marosvásárhelyiek (FOTÓK)

Ezekben a forró napokban este hétkor rendszerint emberáradat hömpölyög a marosvásárhelyi Víkendtelep irányába. Ugyanis hét óra után már nem kell fizetni, már nincs is az a nagy meleg, de még ugyanolyan jól lehet fürdeni.

A marosvásárhelyiek kedvenc nyári szabadidőközpontjába naponta több ezer strandoló vált belépőt, amelynek ára felnőttek számára 6, diákoknak és nyugdíjasoknak 3 lej. Este hét után a belépés ingyenes.

Az évekkel ezelőtt felújított strandkomplexumban két nagymedence, egy közepes és két gyerekmedence várja a fürdőzőket,emellett van egy fedett olimpiai medence is, ahová külön belépőt kell váltani. Az óriáscsúszdán egy lej egy lecsúszás, a kisebb csúszdákért nem kell fizetni.

Az idén felújították a játszóteret is, amelyen hinták egyáltalán nincsenek, viszont annál több a csúszda. A 3-12 éve közötti gyerekeknek szánt építmény a szaladgáló gyerekek szüleit sem hagyja pihenni, hiszen a csúszdák a nedves popsik alatt nem éppen veszélytelenek. Bár balesetről nem hallottunk, szemtanúja voltunk annak, hogy az egyik csúszdán leereszkedő négy éves kislány majdnem fejjel előre bukott le, szülei gyorsan ott termettek, megelőzték a bajt. A kicsik inkább mászókának használják a színes építményeket, a műanyag csúszdákat.

A legkisebb medencét, amely a legapróbbaknak van kitalálva, kicsik uralják, pelenkások, pucér fenekűek, színes dresszbe öltöztetett apró kisasszonykák. A közelben levő nagyobb, de szintén kisgyerekeknek szánt medencében már az 5-6 évesek strandolnak. E két fürdőalkalmatosságban folyamatosan cserélik a vizet, este leengedik, és reggel újratöltik.

Igaz, hogy ottjártunkkor, este 9 után már nem fürödtek benne. A többi medence vizének minőségén megoszlanak a vélemények. A strandolók tartanak a fertőzésektől, míg a Víkendtelep működtetője határozottan állítja, hogy rendszeresen tisztítják, nem kell fertőzéstől tartani. Az utóbbi napokban egy videó is felkerült a világhálóra, amelyen az látszik, hogy valaki fekete műanyag zsákkal valamit kiszed a vízből. Sokadik látásra sem lehet megállapítani, hogy mit, ám sokan azt állítják, emberi ürüléket: 

Zsákkal szedik a sz..t a weekenden

Posted by Emese Szabo on Tuesday, July 21, 2015

 

A Víkendtelep vezetősége azt is cáfolja, hogy ruhástól fürdenének esténként a medencékben. Ennek ellenére szerda esti sétánk alkalmával meggyőződtünk arról, hogy nagyon sokan rövidnadrágban, pólóban, szoknyában lubickolnak, de a mai divattrend sajátosságai között nehéz határozottan kijelenteni, hogy mi számít utcai viseletnek és mi fürdőruhának.

„Ők ingyen mossák bele a piszkos testüket, mi holnap pénzért fürdünk utánuk” – fogalmazott az egyik Víkendtelepre járó fürdőző. Tény, hogy a kánikulai napokban, az esti órákban, amikor némileg oszlik a nagy tömeg, kellemesebbet el sem tudunk képzelni, mint megmártózni a langyos vízben – tette hozzá ugyanaz a személy. Valóban, este fél tízkor, mikor felgyúltak a lámpák, még mindig pezsgett az élet a medencékben.

Orvostól kértünk tanácsot, fürdőzhetnek-e a kisgyerekek a fertőzés veszélye nélkül. Azt az általános választ kaptuk, hogy a gyerekmedencében, ha valóban naponta cserélik a vizet, kevesebb ennek a valószínűsége. Az a tanács is elhangzott, hogy utána meg kell füröszteni a gyereket meleg vízzel, szappannal, otthon a fürdőkádban.

A víz minőségén, tisztaságán lehet vitatkozni, ám a környezet tiszta, az alkalmazottak folyton ürítik a szemetes kukákat, összegyűjtik a padok, nyugágyak körül lehullott szemetet. Esténként az öntöző berendezések is működésbe lépnek, így a zöld gyep a legforróbb időszakban is garantált. 

Kapcsolódók

Kimaradt?