Marosvásárhely: múzeumpedagógiai hónap gyermekfoglalkozásokkal

Összetett múzeumpedagógiai programot állított össze a Maros Megyei Múzeum júliusra, a foglalkozások minden héten keddtől péntekig zajlanak. Három témakörben, oktató, gyakorlati és művészeti jellegű foglalkozásokkal várják a 7–14 év közötti gyerekeket.

Júliusban keddtől péntekig minden héten oktató, gyakorlati és művészeti jellegű foglalkozások várják a 7–14 éves korosztályt a Maros Megyei Múzeum három helyszínén a #tanuljvelünk jelige alatt. A műhelyeken való részvétel korlátozott, előzetes regisztráció szükséges.

Restaurátorok dolgoznak a Maros Megyei Múzeumban | Fotó: A múzeum Facebook-oldala

A természetrajz osztály a Horea utca 24. szám alatt péntekenként várja az érdeklődőket délelőtt 10 és 12 óra között, a kétnyelvű műhelyfoglalkozások 8 lejbe kerülnek fejenként. A barkácsműhely felügyelője Sorina Oprea restaurátor, akinél keddtől csütörtökig lehet feliratkozni 9.00 és 13.00 óra között a 0751/474-610 telefonszámon. A helyek száma korlátozott, műhelyenként 10 gyerek vehet részt. A 2010-ben kezdeményezett Nyári Iskola a múzeumban című program idén a Horea utca 24. szám alatti másodépületben, a külön e célra berendezett múzeumpedagógiai teremben kap helyet, ahol szakemberek és önkéntesek (tanulók, egyetemisták, középiskolai tanárok) fogadják a gyerekeket – olvasható a szerkesztőségünkbe eljutatott programban.

Főszerepben a repülés: papírsárkányok, madarak és rovarok

Július 9-én Érdekességek az állatok világában címmel kerül sor műhelyre dr. Mihaela Sămărghiţan tudományos kutató irányításával. A második alkalmon július 16-án Madárbarát ablakok címmel szerveznek foglalkozást Sinka-Balogh Zoltán restaurátor irányításával, míg 23-án a beporzás és rovarhotel lesz a fő téma, július utolsó péntekén a kaktuszok és kertészkedési módszerek lesznek napirenden Daniela Ramona Botoş részlegvezetővel.

Kézműves foglalkozás és az első világháború a Toldalagi Palotában

A néprajzi és népművészeti osztály a Toldalagi Palotában, a Rózsák tere 11. szám alatt várja csütörtökönként 10 és 12 óra között – hasonlóképpen 8 lejes díj ellenében – a gyerekeket kétnyelvű tevékenységekre Livia Marc muzeológus vezényletével. Előzetes regisztrációhoz kötött a részvétel, itt műhelyenként 15 személyt várnak, jelentkezni a 0365/440-427-es telefonszámon lehet.

Első alkalommal, július 8-án Kulcsár Mária népművész várja a Gyöngyből készült ékszerek nevű programra mindazon gyerekeket, akik jó szemmel, türelemmel, akaraterővel és a gyöngyfűzés, valamint a népművészet iránt érdeklődnek. 15-én különleges meghívottal találkozhatnak Cristian Damian professzor mellett az állatbarátok: Mozoc juhászkutyával. Bukovinából érkeznek, hogy mesékkel és újdonságokkal szolgáljanak különböző fajokról, a legelterjedtebb nevekről, valamint a bevett hívószavakról. Július 22-én az első világháború során a román és osztrák-magyar hadseregben használt katonai jelvényekről tart előadást Cristian Damian, a műhely a Maros-mentiek a nagy háború lövészárkaiban című, a Múzeumok Éjszakája alkalmával megnyitott kiállításra reflektál. A programsorozatot a Florin Ursa professzor által koordinált Papírrepülők című műhely zárja, ahol a gyerekek megismerkedhetnek amakettkészítéssel, ami során elsővilágháborúban használt repülőket készíthetnek – írják.

Együtt élni a rómaiakkal – a marosvásárhelyi várban

Együtt élni a rómaiakkal című sorozat a Görgény osztály és a Limes Kutatóközpont közös programja a múzeum várbeli épületében, kedden- és szerdánként 9–11 óra között. A 20 főt befogadó műhelyfoglalkozásokra szintén előzetes regisztráció szükséges a 0747/773-299-es telefonszámon, a foglalkozás 20 lejbe kerül gyermekenként. A kétnyelvű tevékenységeket Angela Săplăcan muzeológus koordinálja. Július 5-én a római hadsereg, 6-án pedig a római gyerekkor lesz a téma. 12-én a parfümkészítés művészetébe kóstolhatnak bele szimbolikusan, 13-án a római mozaik, 19-én a római freskó témakört járják körbe. Július 20-án azt vizsgálják majd meg, hogyan öltöztek a rómaiak, 26-án pedig az isteneikről lesz szó. Az utolsó, július 27-i alkalom pedig a rómaiak szórakozásáról, a Feriae-nak nevezett ünnepekről, szent napokról tanulhatnak.

Kimaradt?