banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Felelősen és digitálisan: „újrakapcsolnak” Marosvásárhelyen az idei Múzeumok Éjszakáján

Díjmentesen, hibrid programmal várják június 12-én a Múzeumok Éjszakájára a Maros Megyei Múzeum és partnerei a látogatóikat, „Újra kapcsolunk!” jeligével.

Csütörtökön a marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörtermében mutatták be az idei Múzeumok Éjszakája programját, a Maros Megyei Múzeum megújuló honlapját, illetve beharangozták a régóta betervezett, ám mindeddig késleltetésre kényszerült Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban kiállítás megnyitóját is. Az eseményen részt vett a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Ötvös Koppány Bulcsú, Angela Pop aligazgató, Farkas Noémi PR felelős, a Múzeumok Éjszakája programsorozat szervezője, valamint Sárándi Tamás muzeológus is.A szerző felvétele

Idén 15. alkalommal szervezik meg június 12-én, délelőtt 10 órától az éjfélig tartó Múzeumok Éjszakáját Marosvásárhelyen. Rendhagyó módon hibrid programmal várják az érdeklődőket: ötvözik a közönség által látogatható helyszíneket a digitális kínálattal. A digitális tartalmakat a Maros Megyei Múzeum honlapján érhetik el június 12-én 18 órától, amely révén az intézmény kulisszái mögé nyerhetnek betekintést. „Állandó, ideiglenes és online kiállításokkal, illetve különböző bemutató műhelyekkel várjuk a múzeum közönségét” – mondta Ötvös Koppány múzeumigazgató.

A kiállítások ingyen látogathatók, néhány partnereseményen viszont fizetni kell

Idén júniusban több mint 20 marosvásárhelyi helyszínt látogathatnak az érdeklődök, köztük a Kultúrpalotát, a Toldalagi Palotát, valamint a Mikházi Time Box pavilonokat is. A rendezvényeken, kiállításokon való részvétel idén díjmentes: „Az Újra kapcsolunk! szlogen jegyében ingyenesen, a helyek számától függően, illetve előzetes regisztrációhoz kötött módon lehet látogatni az intézményeket” – ismertette a múzeumigazgató, hozzátéve: június 7-től a múzeum honlapján lehet majd az eseményekre helyet foglalni. Újságírói kérdésre a múzeumigazgató azt is elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, idén is kiválthatják a látogatók a jegyet képviselő karszalagokat az érdeklődök a megszokott, hagyományos jegyárusítási pontokon, illetve a helyszíneken is igényelhetik őket. Farkas Noémi, a Múzeumok Éjszakájának egyik szervezője mindezt kiegészítette azzal, hogy a Maros Megyei Múzeum által kínált látogatási lehetőségek ingyenesek, de lesznek olyan partneresemények is, amelyeken belépti díjat kell majd fizetni.

„Folyó év május 18-án a múzeumok világnapjának témája: A múzeumok jövője: felépülés és újratervezés” – ismertette Angela Pop aligazgató. Nemzetközi szinten az esemény hivatalos partnere a Romániai Múzeumok Országon Hálózata (RNMR), ez az intézmény irányítja országszinten a Múzeumok Éjszakája projektet. „A Maros Megyei Múzeum ettől az évtől az említett szakmai szervezet teljes jogú tagjává vált” – mondta az aligazgató, hozzátéve: egyre több kulturális intézmény, egyesület és szervezet, önkéntes, közreműködő és múzeumbarát csatlakozott a múzeum által szervezett kulturális kezdeményezéshez. „Kulturális intézményként az évek során az volt a célkitűzésünk, hogy a múzeum a kulturális örökséget, amely a nemzeti és lokális identitás fontos összetevője, minél közelebb vigye a szélesebb közönséghez” – fejtette ki Angela Pop, hozzátéve: ebben az évben a múzeumok ismételt felfedezésre hívják a látogatókat. „A Maros Megyei Múzeum képviselőiként e szép hagyomány megőrzését és a közösséggel való találkozást szeretnénk ismételten megvalósítani.”

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) 1977-ben határozta el a múzeumok világnapja megünneplését, azóta a világ összes múzeuma meghívást kapott arra, hogy részt vegyen az események saját intézményeinek népszerűsítése céljából. A Múzeumok Éjszakája projektet Franciaország Kulturális és Kommunikációs Minisztériuma hozta létre 17 évvel ezelőtt, azt tűzve ki célul, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a múzeumokat, arra ösztönözve eme kulturális intézményeket, hogy változatos kulturális programokat szervezzenek. A projekt egyre népszerűbbé vált, sikeres európai eseménnyé nőtte ki magát és Európa összes múzeuma üdvözli. Marosvásárhelyen a Múzeumok Éjszakáját 15. alkalommal szervezik meg, és minden évben számos érdeklődött vonzott, mára már várva várt közösségi eseménnyé vált. A programlehetőségek között találunk múzeumpedagógiai tevékenységeket, gyerekeknek szánt műhelymunkákat, mesterségek vásárát, kiállítás-megnyitókat, tematikus konferenciákat, művészi megnyilvánulásokat, interaktív tevékenységeket és egyéb speciális foglalkozásokat is.

„Idén a Maros Megyei Múzeum rendezvényének van egy erős üzenete, az Újra kapcsolunk!” – emlékeztetett Farkas Noémi, a Múzeumok Éjszakája programsorozat szervezője, hozzátéve: közönségükhöz, partnereikhez kapcsolnak vissza az elmúlt nehéz év után. Az idei programot a Múzeumozz felelősen! és a Digitális múzeum pillérek köré építették, tette közzé a szervező. A Digitális múzeum pillér jelentős előrelépést, újdonságot jelent a múzeum történetében. „Digitális tartalmak által a közönség betekintést kap a múzeum kulisszatitkaiba” – fejtette ki Farkas Noémi, hozzátéve: a bemutatóra június 12-én, 18 órai kezdettel kerül sor. Az intézmény új honlapja, amellyel szellős és friss, új arculatra, átláthatóságra törekedtek, június 7-től válik elérhetővé. A rendezvény programja a múzeum megújuló honlapján lesz megtekinthető az esemény előtt 5 nappal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Megnyílik a sokat halogatott világháborús kiállítás

Június 11-én, pénteken kerül sor a Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című, időszaki kiállítás megnyitójára a marosvásárhelyi Toldalagi Palotában, a Rózsák tere 11. szám alatt. A járványhelyzetre való tekintettel a kiállítás hivatalos megnyitójára zárt körben, a sajtó és a meghívott személyiségek jelenlétében kerül sor, a nagyközönség számára a másnapi Múzeumok Éjszakája eseménysorozat során válik látogathatóvá. Az évek óta emlegetett kiállítást anyagi gondok, a tavalyi év során pedig a pandémia is késleltette – világított rá Sárándi Tamás muzeológus. „2017-ben született meg az ötlet, hogy a centenáriumok közeledtével vonjuk össze a kiállítást, így egyszerre állítunk emléket az első világháború százéves évfordulójának valamint Románia megszületésének centenáriumának is” – magyarázta a muzeológus. A kiállítás több tematikus egységből tevődik össze, az első rész a katonák frontélményeit, a második a háború civil lakosságra gyakorolt hatását, míg az utolsó az uralomváltás eseményeit járja körül, ezt kiegészítve pedig egy különálló rész a régészet és az első világháborús lövészárkok kapcsolatát taglalja. A kiállítás újszerűségéhez az is hozzájárul, hogy több részleg (régészet, történelem és néprajz) együttműködéséből született meg.

A Múzeumok Éjszakája során a kiállítás délelőtt 10 és este 22 óra között látogatható, betartva az aktuális járványügyi korlátozásokat. Előzetes regisztrációt követően a kiállítás kurátorai több alkalommal is tematikus bemutatást tartanak - 11, 15 és 19 órától román, 13, 17 és 20 órától pedig magyar nyelven.

Kapcsolódók

Kimaradt?