Erdélyi és magyarországi építészettörténészek találkoznak Marosvásárhelyen

A dualizmus kori építészet és a városkép átalakulásának kutathatósága a fő témája a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program negyedik konferenciájának. A rendezvényre nemcsak a szakembereket, hanem a nagyközönséget is szívesen látják a szervezők.

December 3-án, hétfőn 9 órától a Maros Megyei Múzeum várbeli épületének nagytermében szervezik meg A város színeváltozása IV. Építészeti átalakulások és történeti forrásaik című konferenciát. A Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program által rendszeresített, immár hagyományosnak tekinthető konferenciasorozat negyedik kiadásához ért: az előadók ezúttal a városkép átalakulásának kutatására, a levéltári és képi források értelmezési lehetőségeire összpontosítanak, egyes városrészek, épületek, vagy forráscsoportok példáján keresztül. A marosvásárhelyi építészet hangsúlyaihoz igazodva idén kitüntetett szerep jut a dualizmus építészetének.A rendezvényen a marosvásárhelyi építészet fiatal kutatói adnak elő, zömmel a lakóházépítészet témakörében: Orbán János két kevésbé ismert helyi mérnök, Maetz Ervin és Lobenschusz József közös tervezésű lakóházairól, Földi Imelga a mai Cuza Vodă utca szecessziós és „magyaros" épületeiről, Gál Zsófia pedig az Iskola utca házairól tart előadást. Újvári Dorottya előadásában a fotográfia történeti forrássá lép elő: az 1936-ban szervezett Marosvásárhely Hónapja esemény vizuális reprezentációjáról értekezik majd.

A rendezvényen tudománytörténeti előadással vesz részt Entz Géza budapesti művészettörténész, de betekintést kaphatunk a más magyar városokban zajló építészettörténeti feltárások világába is: Pilkhoffer Mónika egyetemi adjunktus Pécs dualizmus kori építészetéről tart kutatási beszámolót, de lesz szó az alföldi mezővárosokról a Budapest Főváros Levéltára munkatársa, Brunner Attila, valamint egy lendvai inventarizációs munkáról Sebestyén József budapesti műemléki szakmérnök jóvoltából.

Az esemény a Maros Megyei Tanács, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ, a Rómer Flóris Terv, valamint a Pro Professione Alapítvány jóvoltából valósulhat meg. További részletek a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája projekt Facebook-profilján, valamint a topographia.ro honlapon találhatók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?