Elindult a Marosvásárhely épített örökségét felleltározó online adatbázis

Fontos „ajándékot” kapott Marosvásárhely szerdán a műemléki világnap alkalmából: elindult a topographia.ro online adatbázis, amely bárkinek elérhetővé és kereshetővé teszi a város épített örökségének leírását, archív és friss fotóit.

Az online adatbázis a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája projekt része, segítségével nyomon követhetjük például egy századfordulós épület történetét a tervrajztól a mai, műanyag nyílászárókkal „korszerűsített” változatig. A topográfiai projekt egyébként „nem csak a hivatalosan műemlékké nyilvánított épületek, hanem az összes építészeti, városképi szempontból jelentős elem felleltározását célozza, az épületeken túl a köztéri szobrokig és a tűzcsapokig” – olvasható a honlapon.A Marosvásárhelyi Kulturális Központ civil szervezet és a Maros Megyei Múzeum közös pojektje, amely a székesfehérvári Alapítvány a Magyar Műemléki Topográfiáért, valamint a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Történeti Intézete partnerségével működik eddig is több konferencián és művészettörténeti kötetben ismertette a legfrisebb kutatási eredményeket, a honlap elindításával viszont az adatok tetszetős formában érhetőek el minden érdeklődő számára.

A folyamatosan bővülő adatbázis kétféle munka ötvözésével jön létre: az egyik a terepmunka, azaz adatgyűjtés, majd részletes művészettörténeti leírás, fotódokumentáció, adott esetben építészeti felmérés elkészítése, a másik pedig a levéltári kutatás, amely az épületek megrendelőiről, tervezőiről, kivitelezőiről fellelhető információk összegyűjtését célozza.A terepmunkát és a kutatásokat zömmel a Maros Megyei Múzeum munkatársai és más, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem művészettörténeti tanszékén formálódott szakemberek végzik.

Egyelőre az Arany János utca, az Aurel Filimon utca, a Horea utca, a Kossuth Lajos utca adatlapjainak egy részét töltötték fel, az épületek, közterek, köztéri alkotások helyszín, típus, stílus, tervező, kivitelező, és az építés időpontja szerint is kereshetőek.

A műemléktopográfiai projektet vezető Orbán János, a Maros Megyei Múzeum kutatója csütörtökön délután 5 órától A kutatástól az ismeretterjesztésig. Műemléki topográfia Marosvásárhelyen című előadásban foglalja össze az eddigi megvalósításokat a műemléki világnap alkalmából szervezett kétnapos rendezvényen.

Kapcsolódók

Kimaradt?