Leltár és nyílt vita Marosvásárhely szobrairól

A Marosvásárhelyi Kulturális Központ felmérést készített Marosvásárhely köztéri szobrainak helyzetéről. A leltárt az újságírókkal is ismertették szerda délelőtti sajtótájékoztatón a Bolyai Klubban.

Szepessy Előd elnök és Orbán János művészettörténész, a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája projekt vezetője elmondta, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ 2013-ban számos szakmai partnerintézménnyel (Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Maros Megyei Múzeum, Alapítvány a Magyar Műemléki Topográfiáért) közreműködve indította el a projektet, amely az épített örökség mellett a város köztéri szobrainak és emlékműveinek számbavételét is célul tűzte ki. Idén augusztus-szeptemberben 51 szobrot, emlékművet, emlékkeresztet vett nyilvántartásba a projekt két munkatársa, Vécsei Hunor és Orbán János művészettörténész. Az 51alkotás közül a leltár három eltűnt szobrot, 39 szobrot és térplasztikát, 7 emlékművet, egy emlékkeresztet és egy szökőkutat tart nyilván. A szobrok közül az elmúlt években három eltűnt, nemcsak a Május 1 strandról vagy a Kárpátok sétányáról, hanem a város szívéből, a Színház térről is. (Kolozsvári Puskás Sándor, Bálint Károly, Gavril Şedran színvonalas alkotásai a hatvanas-hetvenes évekből).

A keletkezésük időpontját tekintve 19 darab 1989 után született, egy a két világháború között, egy a 19-ik században és 30 alkotás 1960 és 1981 között jött létre.

A három szobor eltűnése mellett a másik nagy gond, hogy sok szobrot megrongáltak, vagy elhanyagolt állapotban áll Vásárhely valamelyik közterén, és a felelősséget senki nem vállalja magára. Ezért a vasarhely.ro honlapon mától egy kampány indul, amelyhez a város személyiségeinek a hozzászólását várják. A Heti kincs című rovatban egy-egy szoborról számolnak be, illetve tényfeltáró riportokat közölnek a kritikusabb esetekről. A szobrok mindennapjaival a Sapientia kommunikáció-szakos hallgatói foglalkoznak majd. A leltárt, a felmérést átadják a polgármesteri hivatal illetékeseinek is, azt követően, hogy egy kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül a látottakkal, tapasztaltakkal kapcsolatban.

A kampányban arra a kérdésre várják a választ, hogy mi az az esztétikai minimum, amelynek egy köztéri szobornak meg kell felelnie Marosvásárhelyen, kik döntenek szobrokkal kapcsolatban a tartalmi kérdésekben, milyen szerepet játszik mindebben a politikum, illetve, ki felel a szobrok nyilvántartásáért, állapotuk folyamatos ellenőrzéséért és karbantartásukért? Hogyan lehetséges, hogy a város kellős közepéről szobrok tűnhetnek el? Mikor történik meg végre a 20. század derekán, a modernitás szellemében létrejött kulturális örökség újraértékelése, a hasonló esetek elkerülése érdekében?

 

Kimaradt?