Új festmények és egy 19. századi kristálycsillár a Maros Megyei Múzeumban

Január közepétől ismét látogatható lesz a Maros Megyei Múzeum kibővített Modern Román Művészeti Galériája, a marosvásárhelyi várban pedig a zsibói Wesselényi kastély 19. századból származó gyertyás kristálycsillárját állították ki, amelyet a tavaszi Múzeumok Éjszakáján ki is próbálnak majd.

Január 15-én, a román nyelv napja alkalmából nyit újra a Kultúrpalota emeletén található Modern Román Művészeti Galéria, amelyet december elején felújítási munkálatok miatt zártak be. A felújítással bővült a tér, az újonnan kialakított előtérbe is kerültek festmények, így húsz képpel többet tudnak kiállítani és az eddig kiállított alkotások közül egyik sem került raktárba, tudtuk meg Soós Zoltán múzeumigazgatótól. Emellett a kiállítóteret biztonsági ajtókkal látták el.A kiállítás kiegészült a nemrég megvásárolt Nicolae Tonitza A gyermekszoba, Ion Andreescu Erdőszél című munkáival, és Gheorghe Petrașcu adományként kapott Velencei lagúna című munkájával. Emellett számos eddig nem kiállított remekmű kerül bemutatásra, például Ștefan Luchian, Popp Aurel, Octavian Băncilă és Camil Ressu munkáit.

A Kultúrpalota nemsokára kezdődő felújítása alatt lesznek olyan rövidebb, néhány hónapos időszakok, amikor a román, vagy a magyar festők galériája biztonsági okokból bezár, de a két éves munkafolyamat alatt az épületet egyszer sem fogják teljesen lezárni, hangsúlyozta az igazgató.

Egyedülálló kristálycsillárt állítottak ki a várban

A zsibói Wesselényi kastély 19. századból származó csillárját a 2011-es felújításkor találták meg a marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum padlásán, mostanra sikerült megtisztítani és összeszerelni a 40-50 ezer eurót érő gyertyás világítótestet.

„1957-ben Béldi Dániel adta el a múzeumnak, neki lehetett öröksége, és nagyon helyesen döntött, hogy nem rejtették el valahova, nem próbálták külföldre szállítani, mert sok ilyen esetben a tárgyaknak nyoma veszett, vagy akár az érzékeny kristálycsillárok összetörtek” – mondta el Soós Zoltán múzeumigazgató. Az akkor viszonylag sok pénznek számító 3500 lejért megvásárolt műkincset szétszerelték, bedobozolták az akkor még Régészeti és Történeti Múzeumként működő épület raktárába. A feledésbe merült, majd ismét előkerült csillár összerakásához külön szakembert sikerült találni.

A csillár azért is jelentős, mert nem velencei, hanem közép-európai műhelyből, a cseh tartományokból vagy Bécsből származik.

Az intézményvezető szerint elképzelhető, hogy a zsibói Wesselényi kastély egykori berendezéséből más darabok is fennmaradtak, de ezt alapos kutatás derítheti csak ki.

Ezt hozza még 2019

2019-ben Nicolae Tonitzát és körét mutatja be a Maros Megyei Múzeum, illetve nagyszabású, több mint 130 munkát felvonultató tematikus kiállítást nyit arról, hogy hogyan jelenik meg a gyermek a két világháború közötti romániai művészetben. A kiállítás részeként először szerepel majd Marosvásárhelyen Brâncuși-szobor. Ebben az évben bemutatják Marosvásárhelyen a Temes megyei „nagyszentmiklósi kincs”, azaz egy 1799-ben talált, vélhetően avar fejedelmi aranyedény-gyűjtemény élethű másolatát is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?