Mágikus gyermekkor, ahogy Tonitza és kortársai látták

Több mint 130 munkát felvonultató nagyszabású kiállítást rendez a Maros Megyei Múzeum Nicolae Tonitza és kortársai gyermekekhez kapcsolódó műveiből. A március 1-én nyíló tárlaton először szerepel majd Marosvásárhelyen Brâncuși-szobor.

A múzeum közleménye szerint a kiállítás apropóját a román festőművész Gyerekszoba című festményének megvásárlása jelentette. Ehhez kapcsolódóan nemcsak Tonitza művészetében és írásaiban kutatták fel a gyermekkor tematikáját a múzeum munkatársai, hanem kortársai, Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy István és mások alkotásaiban is. A Maros Megyei Múzeum gyűjteményében szereplő darabok mellé 11 intézménytől és több magángyűjteményből kölcsönöztek.A kiállítás nem csak művészettörténeti, hanem történelmi, szociológiai, pedagógiai és antropológiai megközelítésben foglalkozik a gyermekkor témájával: a festményeken, szobrokon és grafikákon kívül a két világháború közötti időszakból származó, vidéki és városi környezetből vett gyermeki öltözékek, játékok és iskolai eszközök is szerepelnek majd.

Ezek mellett archív iratok, dokumentum értékű fényképek, kéziratok, korabeli újságcikkek, Tonitza által illusztrált kiadványok, a gyermeki élettel kapcsolatos korabeli könyvek és folyóiratok, valamint a művészt idéző hanganyagok is helyet kapnak a kiállításon.A kiállítás szervezői nem csak témaként foglalkoznak a gyermekekkel, hanem műélvezőként, közönségként is: külön termet szentelnek a múzeumpedagógiai tevékenységeknek. Az itt található tíz interaktív gyermekjáték – kockák, puzzle-k, babák, kifestők, hangos mesék – Tonitza műveiből vett minőségi másolatokkal mutatják be a festő és a gyermekvilág mágikus kapcsolatát.

A Ioana Vlasiu, Ioan Șulea, Cora Fodor és Dorel David Morar kurtátori munkájával készült kiállítás március 1-én, pénteken este hatkor nyílik a marosvásárhelyi Kultúrpalota második emeleti kiállítótermeiben, és gyermeknapon, június 1-én zárul.

Kapcsolódók

Kimaradt?