Soós Zoltán múzeumigazgató: törvénybe ütköző a marosvásárhelyi mélygarázs megépítése

Illegális lenne felépíteni Marosvásárhely főterén a mélygarázst, mivel az érintett terület öt védett régészeti lelőhelyet rejt magában – erősítette meg hétfőn este Soós Zoltán régész. A Maros Megyei Múzeum igazgatója egy olyan kérdésben szólalt meg, amely megosztja a várost, és súrlódást okozott az RMDSZ Maros megyei, illetve marosvásárhelyi szervezete között is.

A mélygarázs megépítésének igénye nem újkeletű Marosvásárhelyen, tíz évvel ezelőtt szavaztak először róla a helyi önkormányzatban, a javaslat tavaly került ismét napirendre. A marosvásárhelyiek azonban nem fogadták osztatlan lelkesedéssel az elképzelést. Egy részük ugyanis attól tart, hogy az amúgy is rendkívül forgalmas főtéren gyakorlatilag le fog bénulni a közlekedés az építkezés ideje alatt.

A főtér alatti parkolóházat egyszintesre tervezik, 415 parkolóhelyet alakítanak ki 12 320 négyzetméteren, a beruházás összértéke 42,3 millió lej. A Makkai Gergely alpolgármester által kezdeményezett tervezet szerint a kivitelezés 36 hónap, a tervezés 1 millió lejbe kerülne. A tervezetet a Szabad Emberek Pártja tanácsosainak kivételével minden jelen levő képviselő megszavazta az önkormányzat január 31-i ülésén.

Megosztotta az RMDSZ-t

Amikor tavaly a városvezetés által javasolt beruházás ismét az önkormányzat napirendjére került, a Péter Ferenc által vezetett megyei RMDSZ-szervezet azt az utasítást adta a Vass Levente parlamenti képviselő által vezetett városi szervezetnek, hogy halassza a kérdést a következő tanácsülésre. Ezt utóbbi meg is tette, de azt követően nem érkezett további utasítás, így további két tanácsülés elteltével végül megszavazta a megvalósíthatósági tanulmányról szóló határozatot az RMDSZ-frakció.

Ezt követően Péter Ferenc sérelmezte, hogy a helyi szervezet új útmutatás híján döntött, és közölte, hogy a történtekért „a politikai felelősség teljes mértékben a marosvásárhelyi szervezet és a frakció vezetőit illeti”. A megyeelnök azt is kifogásolta, hogy Magyary Előd frakcióvezető-helyettes politikai alkut emlegetett a határozat megszavazása kapcsán. Péter szerint erre nem volt engedélye a Területi Állandó Tanácstól és a megyei RMDSZ szervezettől.

Vass Levente azzal válaszolt, hogy szerinte Péter Ferenc nem elég tájékozott az ügyben. Kijelentette: a megyei szervezet elnöke nyilatkozatával voltaképp elismerte, hogy nem kellett volna beleszólni a városi szervezet hatáskörébe. „Péter Ferenc nem a problémára, hanem annak médiavisszhangjára reagált. De akkor is nagyon fontos, mert ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy azonosítani lehessen a téma gazdáját. Számomra ez a közlemény tanulsága: a városnak vissza kell adni a döntési kompetenciáit, mert a város dinamikusabban tud eljárni” – jelentette ki a Transindexnek.

Soós Zoltán múlt héten szólalt meg először

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója ebben a vitában némiképp tiszta vizet öntött a pohárba. A 2016-os polgármesterjelölt és információk szerint újrázni kívánó intézményvezető a múlt héten egy Facebook-bejegyzésében nem bírálta ugyan a városi tanács RMDSZ-frakcióját, amiért megszavazta a határozatot, de felhívta a figyelmet, hogy a beruházás kivitelezhetetlen, mivel a város főtere, ahova a mélygarázst tervezték, öt régészeti lelőhelyet rejt magában. Azok eltüntetését pedig – amit a mélygarázs megépítése megkövetelne - törvény tiltja.

 

Marosvásárhely polgármesteri hivatalának sajtóosztálya szűkszavú közleményben reagált a múzeumigazgató állásfoglalására. Ebben hallgatólagosan elismerik, hogy Soós Zoltán érvei megalapozottak, mert úgy fogalmaznak: veszélyben van a mélygarázs megépítésének terve. A felelősségüket viszont nem ismerik el. Ennél tovább ment Marosvásárhely polgármesterének, Dorin Floreának a tanácsosa, Claudia Maior. Facebook-bejegyzésében azzal vádolta a mélygarázs megépítésének ellenzőit, hogy akadályozzák a város fejlődését. Szerinte a régészeti lelőhelyeket pedig kifogásként említik.

A múzeumigazgató további ellenérveket hozott fel

Mindezekre reagált hétfő este Soós Zoltán az Agenda de Mureș nevű Facebook-oldal által élőben közvetített interjúban. Arra a kérdésre, hogy miért csak az ügy kirobbanása után hozta a nyilvánosság elé ezeket az érveit, a múzeumigazgató elmondta: a polgármesteri hivatal illetékeseinek lett volna a kötelessége szakértői véleményt kérni, de ezt elmulasztották. Hozzátette, a városi tanács RMDSZ-es képviselőit figyelmeztette ugyan, de ők mégis megszavazták a mélygarázsról szóló határozatot.

 

Soós szerint a mélygarázs nem csak kivitelezhetetlen – tekintve hogy védett régészeti lelőhelyekre tervezték –, hanem indokolatlan is mivel egy ilyen volumenű munkálat, terelőutak hiányában lebénítaná a forgalmat. Ugyanakkor a 415 parkolóhelyet kevésnek tartja, egy 12 ezer négyzetméteres területhez viszonyítva, illetve az egy parkolóhelyre eső összeget is sokallja.

Tovább árnyalja a múzeumigazgató szerint a képet, hogy a Marosvásárhely főtéri arculatának a megváltoztatására kiírt pályázat nyertese sem ajánlja a mélygarázs megépítését. Az ellenzők azt is kifogásolják, hogy a mélygarázs határozat tervezésekor nem vették figyelembe az egyéb elérhető területeket, ahol a forgalom megbénítása, műemléképületek és régészeti lelőhelyek veszélyeztetése nélkül lehetne parkolóházat építeni a főtér közelében.

Vass biztos abban, hogy a mélygarázs nem épül meg

Kedden megkerestük az ügyben Vass Leventét, a marosvásárhelyi RMDSZ szervezet elnökét, aki kijelentette: biztos abban, hogy a mélygarázs nem fog megépülni, többek között azért nem, mert „vélhetően előbb vagy utóbb a múzeum igazgatója, Soós Zoltán is hivatalosan, szakmailag megalapozottan állást foglal a projekt ellen”. Hozzátette, csak azt nem érti, miért nem tette meg ezt a lépést a múzeumigazgató már tavaly novemberben.

„A marosvásárhelyi politizálás jelenlegi standardjai szerint a terelések és a diverziók azok, amelyek meghatározzák a politika irányát. Ha mélygarázspárti vagy, nem vagy elég korszerű, ha nem vagy mélygarázspárti, nem vagy elég pragmatikus. Ez a mélygarázs egy politikai gumicsont” – jelentette ki a politikus.

A képviselő kifejtette: a mélygarázs ügye egy taktikai terelés, ami arra hivatott, hogy kiváltsa a városvezetés stratégiai víziójának teljes hiányát. „Amikor a városvezetés ilyen látványos taktikákat dob be, akkor ez azért van, mert nincs korszerű hosszútávú víziója. Tömegközlekedés, bicikli utak, turisztikailag vonzó óváros – a sok éves mulasztások sorát folytathatnám. Ezért is nagyon fontos, hogy az RMDSZ leendő polgármesterjelöltje a víziók embere legyen, aki nem látványosban, hanem hatásosban gondolkodik, és aki elég intelligens ahhoz, hogy ne aludjon el, de ne is vetődjön a politikai gumicsontokra” – fogalmazott Vass Levente.

Kapcsolódók

Kimaradt?