Megosztja az RMDSZ-t a marosvásárhelyi mélygarázs

Konfliktust okozott a Maros megyei és a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet között, hogy az önkormányzati frakció megszavazta egy városi kölcsön felvételét és a főtér alatti mélygarázs megépítését – számolt be csütörtökön az Erdély Televízió.

A megyei szervezet vezetője, Péter Ferenc azt állítja, a városi szervezet szabálysértést követett el, amiért utasítás ellenére döntött, a Vass Levente parlamenti képviselő által vezetett marosvásárhelyi szervezet a hárít, és a megyei szervezetet okolja a kialakult helyzetért. 

„A marosvásárhelyi RMDSZ szervezet vezetői napok óta félretájékoztatják a közvéleményt” – ez a kijelentés nem valamely politikai ellenféltől, hanem az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökétől származik. Péter Ferenc a Transindex-nek eljuttatott állásfoglalásában azt sérelmezi, hogy a helyi szervezet és a tanácsosi frakció mindannak ellenére hozott meg – a város közvéleményét felháborító döntéseket, hogy erre nem volt jóváhagyásuk a megyei szervezettől.

„Elfogadhatatlan az, hogy a frakcióvezető-helyettes azt mondja, hogy ez egy politikai egyezség kérdése, itt azért le kell tisztázzuk azt a kérdést, hogy politikai egyezséget egy városi szervezet nem hozhat, mert nem volt erre felhatalmazása, politikai egyezséget az alapszabályzat szerint csak abban az esetben köthet vagy abban az esetben kezdeményezhet hogyha megkapta a felhatalmazást” – nyilatkozta az ETV-nek Péter Ferenc.

A sajtóban és közösségi médiában megjelentekre közleményben reagált a Vass Levente parlamenti képviselő által vezetett marosvásárhelyi szervezet. Ebben Kali István ügyvezető elnök hangsúlyozza, betartották a Területi Állandó Tanács szabályát, ugyanis kikérték mind a TÁT, mind a megyei szervezet véleményét. Eszerint a városi frakciónak halasztani kellett a következő ülésre a döntést.

A marosvásárhelyi szervezet közleménye hangsúlyozza, ennek a kérésnek eleget tettek, további utasítás iránymutatás nem érkezett a TÁT részéről. Vass Levente az ETV-nek azt mondta, Péter Ferenc állásfoglalása is arról árulkodik, hogy elhibázott volt a TÁT döntése, miszerint átvesznek operatív döntési kompetenciákat a városi szervezettől.

A politikai csatározásba egy korábbi POL-os önkormányzati képviselő is beszállt.  Hermann Mark Christian már korábban jelezte az általa is moderált, több mint húszezer tagot számláló Marosvásárhelyiek Facebook-csoportban, hogy ellenzi az RMDSZ-frakció döntéseit. A csoport tagjai számára szavazást hozott létre, amelyből kiderült, hogy a döntő többség ellenzi a főtér alatti mélygarázs létrehozását.

Kimaradt?