Duatlon Európa-bajnokságot rendeznek Marosvásárhelyen és Maros megye több településén

Duatlon Európa-bajnokságot tartanak hétvégén Maros megye több helyszínén a Master Ski and Bike Club és a Román Triatlon Szövetség szervezésében. Az esemény néhai Klosz Péter emléke előtt is tiszteleg, akit 2019 végén veszített el a sportélet.

Három fő eseményre osztható a hétvégén Maros megyében zajló Duatlon Európa-bajnokság: csütörtöktől a csergedi Motor Ring pályán a Standard Duatlon vette kezdetét, szombaton, július 3-án a Dracula Night Run nevű éjszakai, 6 km-es futóverseny kezdődik 21:30-től a Somostetőn, július 4-én, vasárnap pedig a Sprint Duatlon Marosvásárhely központjában.

„Megtisztelő, hogy egy ilyen jelentős európai bajnokságnak adhat otthont városunk, amelyen több, mint 600 külföldi is részt vesz” – mondta Soós Zoltán polgármester az eseményt megnyitó sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, nagyon fontos azt a hagyományt ápolni, amelyet annak idején néhai Klosz Péter elindított. „Hagyatéka fontos és gazdag örökség, amelyet kötelességünk felkarolni és továbbvinni” – utalt Marosvásárhely polgármestere a 2019 végén mindössze 49 éves korában elhunyt sportolóra, a Román Triatlon Szövetség elnökére.

Szervezők és elöljárók a versny megnyitójaként szolgáló sajtótájékoztatón | Fotó: Bereczky Sándor

„Nem csupán eredményeket tudtunk felmutatni, hanem egy jelentős közösségi erő is szerveződik a triatlon-duatlon köré” – fogalmazott, hozzátéve: ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy Marosvásárhely megmutassa, itt rangos eseményeket tudnak és akarnak szervezni a jövőben. „Sok sikert kívánok minden versenyzőnek és még sok ilyen rendezvényt Marosvásárhelynek” – fogalmazott a polgármester.

A helyi értékekre építkezve szerveznek

Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke felidézte a két évvel korábbi sikeres rendezvényt, amely egyebek mellett Erdőszentgyörgyön és Szovátán zajlott, más Maros megyei településekkel karöltve. „Idén a verseny egyik fontos helyszíne a csergedi Transilvania Motor Ring pálya, amelyen – mint ez a bajnokság is jól mutatja – nem csupán autós- és motorversenyeket lehet szervezni” – mutatott rá a duatlon egyik helyszínéül szolgáló, európai uniós program keretében és a Maros Megyei Tanács által megvalósult létesítményre.

„Számunkra nagyon fontosak a megye értékei, és köszönjük, hogy minket választottak helyszínül” – fejezte ki köszönetét Péter Ferenc is, hozzátéve, továbbra is bármikor számíthatnak partnerként a tanácsra hasonló események szervezését illetően. Éppen ezért nem csupán materiális, hanem anyagi támogatást is nyújtottak a rendezvény megszervezéséhez, tette hozzá, kifejtve: a tanácsnak egyfajta feladata, hogy a külföldről érkező személyeknek és családjaiknak megmutassák Marosvásárhelyt és a megyét.

„Meggyőződésem, hogy egy valóban különleges és fontos eseményről van szó Maros megye számára, különösen a vendéglátóipar és a versenyszféra szempontjából” – mondta a megyei tanácselnök, majd záróképpen sok sikert kívánt a versenyzőknek.

Marosvásárhely felzárkózik a sportélet terén

Renato Bretrandi, az Európai Triatlon Szövetség elnöke | Fotó: Bereczky Sándor

Az Európai Triatlon Szövetség elnöke, Renato Bretrandi elmondta: a triatlon nehéz sport és nehéz munka, ugyanis három különböző ágazatot ölel fel.

Klosz Péter elvesztésével kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nagyon megrendültem, amikor a halálhírről hallottam. Egy remek vezetőt és egy nagyszerű barátot vesztettünk el”. Hozzátette, tartott attól, hogy a halála után szétesik majd a közösség, de szerencsére az emléke előtt tisztelegve, a hagyatékát őrizve szervezik meg az idei versenyeket.

Visszautalt a 2018-as sportrendezvényre is, párhuzamot vonva a jelenlegi koronavírus-világjárvánnyal, amely jócskán megnehezítette a szervezést. Annak ellenére, hogy nagyon szerettek volna, a járvány miatt a brit versenyzők most nem vehetnek részt – példálózott az európai szövetség elnöke. Kifejtette, hogy nehéz megszervezni egy triatlon vagy akár egy duatlon versenyt is, hiszen megfelelő terepre van szükség hozzá.

„A sport jelentheti a megoldást a nehéz időszakokra” – fogalmazott Renato Bretrandi, kiemelve, hogy Marosvásárhely is kezd felzárkózni a sportok szempontjából. A triatlont a manapság nagyon felkapott „fenntartható” jelzővel illette: „Marketing-kampányokat építenek manapság a fenntarthatóság elvére – hát a triatlon tökéletesen eleget tesz ennek!”

„Klosz Péternek kellene itt ülnie helyettem” – jelentette ki Amza Mărgărit elszoruló torokkal, majd kisebb hatásszünet után hozzátette, olyan volt számára, mint egy testvér. Kifejezte háláját a helyi hivatalosságok munkája iránt, ugyanis nélkülük nem szerveződnének hasonló események.

A csütörtökön kezdődő sporteseményeket díjmentesen lehet megtekinteni, bővebb információ az Európai Triatlon Duatlon Bajnokság honlapján és a Facebook oldalán olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?