A távfűtés szubvencionálását ígérte Florin Cîțu

Az önkormányzatoknak nincs pénzük arra, hogy tehermentesítsék a lakosságot.

A távfűtés költségeit részben átvállalja az állam idén télen, közölte Florin Cîțu, aki hétfőn videokonferencián egyeztetett a Romániai Municípiumok Szövetségének képviselőivel. A kormányfő konkrétumokat nem közölt, mivel, véleménye szerint először a támogatási rendszer feltételeit kell kidolgozni.

Elmondása szerint erre főleg azért van szükség, mivel egyes városok túl sok pénzt igényeltek. Ezzel arra célzott, hogy Dominic Fritz temesvári polgármester korábban kijelentette, a bánsági városnak 150-200 millió lej támogatásra van szüksége ahhoz, hogy biztosítani tudja a távfűtést a lakosságnak és az intézményeknek.

Önmagának némileg ellentmondva Florin Cîțu azt is mondta,hogy a pénz egy részét már a héten át fogják utalni az önkormányzatoknak. A bukott miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány kizárólag a hőenergia előállítására ad pénzt, korábban felhalmozott tartozásokra és büntetőkamatokra nem.

A távfűtés részleges szubvencionálásához a kormány tartalékalapjából fogják elvenni a pénzt. A kormány támogatására azért van szükség, mert a távfűtés előállításának költségei roppant módon megnőttek a gáz drágulása miatt.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?