FRISSÍTVE – Országos Sportügynökséggel váltották ki a megszüntetett sportminisztériumot

Amint a Maszolon csütörtökön este megírtuk, sürgősségi rendelettel hozta létre első ülésén a kormány az Országos Sportügynökséget (ABS). A sportminisztérium felszámolása nyomán létrehozott intézmény a kormány alárendeltségében, a miniszterelnök koordinálásával fog működni.

Az Országos Sportügynökség létrehozását kimondó 2023/59-es sürgősségi kormányrendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Fotó: Agerpres

A jogszabály értelmében az Országos Sportügynökséget egy államtitkári ranggal rendelkező elnök és két alelnök fogja vezetni, akiket a miniszterelnök nevez ki. Finanszírozása a kormányfőtitkárság költségvetéséből történik. Az Országos Sportügynökség átveszi a sportminisztérium minden tevékenységét, állásait, személyzetét és eszköztárát – áll a rendeletben.

 

Novák Károly Eduárd leköszönt sportminiszter korábban kijelentette, hogy az intézmény megszüntetése vagy beolvasztása más struktúrába drasztikus csapás lenne az ágazatra. Attól tartott, hogy az összevonás a romániai sportot háttérbe szorítaná. „A sportminisztérium erőt és bizalmat sugároz a sport terén, mindannyiunknak ki kell állnunk mellette, hogy ne veszítsük el ezt az értéket. A sportminisztérium megszüntetése drasztikus csapás lenne” – magyarázta a hónap elején az akkori sportminiszter.

A kormányváltást megelőző időszakban azonban már tudni lehetett, hogy a PSD és a PNL közötti megállapodás révén eltervezett miniszterelnökcsere, illetve a minisztériumok egymás közötti újraosztása kedvezőtlenül érinti a sportügyekkel megbízott tárcát. Kiderült, a Ciolacu-kabinet már nem számolt a sportminisztériummal, amelyet első körben a családügyi tárcába akartak beolvasztani, később kiderült, az Országos Sportügynökség keretében viszik tovább a feladatokat. Az ügynökség azonban – egyebek mellett – a miniszterelnök közvetlen hatáskörébe került, ami ha nem is az ágazati központi menedzsment megszüntetése, de felér egy tulajdonképpeni összevonással.

„Egy olyan társadalomban, amelyben a digitális eszközök használata a mindennapunk részévé vált, a mozgás és a sport háttérbe szorult. Ezért fontosnak tartottuk azt, hogy több figyelmet fordítsunk a sport fejlesztésére országos szinten, hiszen ez jelenti egy egészséges társadalom alapját” – mondta el Novák Károly-Eduárd sportminiszter mandátumzáró sajtótájékoztatóján csütörtökön. Ugyanakkor kiemelte: májusban a kormány elfogadta a sportminisztérium által kezdeményezett és kidolgozott Országos Sportstratégiát. A keretdokumentum a következő évtized fejlesztési elképzeléseit és irányait határozza meg a sport területén. Ezáltal országos prioritássá teszi a sportot, célja minél több személlyel megszerettetni a sportolást, illetve élettel tölteni meg a tereket.

Novák Eduárd hangsúlyozta: a Sportstratégia hatalmas lehetőség a romániai sport fejlődésére. Nemcsak a versenysportot támogatja, hanem megoldásokat nyújt a tömegsport, az iskolai sport és szabadidősport fejlesztésére is. Az Országos Sportstratégia elfogadására nagy szükség volt, hiszen Románia lakosságának 62 százaléka nem végez semmilyen sporttevékenységet.

Egyelőre azonban az is kérdéses, hogy az Országos Sportügynökség miképpen menedzseli majd a romániai sportéletet, és hogy követi-e a Sportstratégiában megfogalmazott célokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?