FRISSÍTVE – Elfogadta a kormány az adótörvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet

FRISSÍTVE: Jóváhagyta pénteki ülésén a kormány az adóügyi módosításokról szóló jogszabálytervezetet. A miniszterelnök szerint a módosítások célja „a stabilitás és a kiszámíthatóság biztosítása” az üzleti szféra számára, valamint „bizonyos kivételek” megszüntetése.

Nicolae Ciucă miniszterelnök egy korábbi kormányülésen | Fotó: gov.roA kormányülés elején Nicolae Ciucă hangsúlyozta: az adóügyi módosításokról szóló sürgősségi rendelet tervezetének közvitára bocsátása után egyeztetéseket folytattak a tervezett intézkedésekről az üzleti szféra, a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek képviselőivel, illetve kikérték a nemzetközi pénzintézetek, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap véleményét is.

A tervezetbe foglalt intézkedések egyrészt bizonyos kivételek megszüntetésére irányulnak, másrészt stabilitást és a kiszámíthatóságot hivatottak biztosítani az üzleti szféra számára a befektetések ösztönzése érdekében – szögezte le.

Nicolae Ciucă kiemelte, a héten közzétett statisztikai adatok szerint a legutóbbi öt hónapban 53,1 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások Romániában. Ez azt igazolja, hogy a kormány eddigi és jövőbeni intézkedései ösztönzőleg hatnak a beruházásokra, segítik a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek teremtését – vélte.

Adrian Câciu pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, néhány intézkedés már jövő hónap elejétől életbe lép, a legtöbb módosítás azonban 2023. január 1-jétől lesz érvényes. 

FRISSÍTÉS: Az augusztus 1-jétől érvényes módosítások között említette a dohánytermékek és az alkoholos italok jövedéki adójának emelését, és ugyancsak jövő hónaptól a jelenlegi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökken a felső határ, ameddig adókedvezményre jogosultak az építőiparban és élelmiszeriparban tevékenykedők.

Adrian Câciu emlékeztetett, a vendéglátóipari vállalkozások esetében az ágazatspecifikus adót felváltja az 1 százalékos átalányadó vagy a profitadó. Míg a rendelettervezet eredeti változata szerint ezt a módosítást augusztus 1-jétől vezették volna be, a pénteken elfogadott változat értelmében csak jövő év elejétől lép hatályba.

Ugyancsak jövő év elejétől a jelenlegi 1 millió euróról 500 ezer euróra csökken a bevételhatár, ameddig egy vállalat mikrovállalkozásnak minősül. A miniszter emlékeztetett, a mikrovállalkozásoknak rendelkezniük kell legalább egy alkalmazottal, a tanácsadási és menedzsment-tevékenységből származó jövedelmüket 20 százalékban korlátozzák, és kizárják a mikrovállalkozások által választható tevékenységi körök közül a banki, a biztosítási és viszontbiztosítási, a tőkepiaci tevékenységet és a szerencsejátékokat.

Rámutatott továbbá, az éttermi, catering- és szállodai szolgáltatások áfakulcsa a jelenlegi 5 százalékról 9 százalékra nő, a cukros üdítőitalok pedig lekerülnek a kedvezményes áfakulcs alá sorolt termékek listájáról, ezekre 19 százalékos áfát kell fizetni.

Ugyancsak jövő év elejétől a jelenlegi 5 százalékról 8 százalékra nő az osztalékra kivetett adó. Az intézkedésektől 2022-ben 1,19 milliárd lej, jövőre pedig több mint 10,5 milliárd lej pluszbevételt remél a kormány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?