Változtatott az adótörvénykönyvet módosító rendelet tervezetén a kormány

Kormányzati források szerint a Nicolae Ciucă vezette kabinet változtatott az adótörvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendeleten az üzleti szféra, a szakszervezetek és a helyhatóságok képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként.

Több tárgyalási fordulón vannak túl a kormány és a különböző ágazatok képviselői | Fotó: gov.roA legfőbb módosítások a mikrovállalkozásokra, a vendéglátóiparra, a szerencsejátékokra és az ingatlanadókra vonatoznak – írja a digi24.ro. Ezek szerint a kormány elállt attól a szándékától, hogy januártól kötelezze a mikrovállalkozásokat legalább egy alkalmazott foglalkoztatására, viszont azok az ebbe a kategóriába sorolható cégek, amelyek nem vesznek fel senkit, automatikusan átkerülnek az átalányadó-fizetésből a profitadó-fizetésre.

Mint köztudott, jelenleg az alkalmazott nélkül működő mikrovállalkozások 3 százalékos adót fizetnek a forgalom után, ha van alkalmazottjuk, akkor csak 1 százalékot. Jövő évtől megmarad az 1 százalékos, bevétel utáni adó lehetősége a cégnek, ha lesz alkalmazottja, viszont ha nem, akkor 16 százalékos profitadóra kötelezik, függetlenül attól, hogy nem éri el az évi 500 ezer eurós forgalmat, ami alatt jövő évtől mikrovállalkozásnak számít egy jogi személy.

Ugyanakkor pontosítani fogják a tanácsadási és menedzsment-szolgáltatás fogalmát, ugyanis a kormányrendelet tervezete szerint ezekre a tevékenységekre 20 százalékos adót vetnek majd ki.

A vendéglátóiparban elhalasztják az eredetileg augusztus elsejétől bevezetésre kerülő módosításokat a jövő januárig – 2023-tól kivezetik az ágazatspecifikus adót, helyette a cégek választhatnak az 1 százalékos átalányadó vagy a 16 százalékos profitadó között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ami az ingatlanadókat illeti: a kormány elállt a felső határ megemelésétől, és az állandó lakhely rendeltetésű ingatlanokra 0,1, további ingatlanokra 0,5 százalékos adót vetnek ki.

A szerencsejáték-iparra kivetett progresszív adózáson is változtattak: e szerint a nyerteseknek 3 százalékos adót kell fizetniük a 10 ezer lejt nem meghaladó nyeremény után, nagyobb összeg esetében pedig 20, illetve 40 százalék lesz az államnak befizetendő pénz (40 százalék a 66 750 lejt meghaladó nyeremények esetében). Ugyanakkor idén augusztus elsejétől megduplázzák a nyerőgépeket, játéktermeket és –szalonokat üzemeltető cégek illetékeit és adóját.

A fuvarozók elérték azt, hogy a napidíjak ne számítsanak fizetésen felüli juttatásnak, ekként nem lesznek adókötelesek. Ugyanakkor idén augusztustól megemelik az alkohol- és dohányáruk jövedéki adóját. A részmunkaidősök társadalom- és egészségbiztosítási hozzájárulását egyhavi minimálbér után számítják ki, kivéve a diákmunkások, az inasok, a 26 éven aluli egyetemisták, fogyatékkal élők, a nyugdíjasok és azok esetében, akik több részmunkaidős állást vállalnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?