Elisabeta Lipă: üres a sportügynökség kasszája

„Az Országos Sportügynökség (ANS) kasszája üres” – jelentette ki pénteken Elisabeta Lipă, aki június 20. óta irányítja a sportminisztériumból átalakított ügynökséget.

Az egykori ötszörös olimpiai bajnok evezős szerint rengeteg problémát tapasztalt amióta átvette az ANS irányítását, bevallása szerint több országos sportszövetségnek pénzügyi nehézségei, nem tudják, hogy miből finanszírozzák a nyári sporteseményeken való részvételt.

Elisabeta Lipă | Fotó: Agerpres

„Sok problémát vettem át. És adósságot és kényszervégrehajtást. Mindenki kér tőlünk pénzt és nem értem, hogy miért nem gondoskodtak arról, hogy a dolgok működjenek. (…) De ez a helyzet, felvállaltam. Nem tudtam, hogy mi vár rám, de erre azért nem számítottam” – idézte a sportvezetőt az Agerpres. Lipă ugyanakkor azt is elismerte, hogy azok a problémák, amelyekkel szembesült nem befolyásolják a kvalifikációt a párizsi nyári olimpiára, hiszen a szövetségek az év elején kaptak egy elégséges költségvetést és amikor szükség van további támogatásra, akkor a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) besegít.

Az ANS pénzhiányát a soron következő költségvetés-módosításkor oldaná meg, elmondása szerint Marcel Ciolacu kormányfő már megígérte, hogy biztosítja számukra a szükséges támogatást. Ugyanakkor már a 2024-es esztendő büdzséjének előkészítésén is dolgozik, mert mint mondta: nem akarja, hogy jövőre is pénzügyi akadályba ütközzenek. „Én irányítottam a Bukaresti Dinamo sportklubját, jól ismerem a gondokat. Kijelenthetem, hogy jelenleg a sportklubok padlón vannak. Oda jutottak, hogy már arra sincs pénzük, hogy a gyereket elvigyék egy háromnapos versenyre” – panaszolta Lipă.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?