Elvesztheti az uniós pénzek egy részét Románia a nagy költségvetési hiány miatt

Az idei évre 4,4 százalékos deficitet tervezett a kormány, de úgy néz ki, hogy 5 százaléknál több lesz.

Egy pénteki, a Pénzügyminisztériumnak címzett átiratban a költségvetési hiány csökkentését kérte a kormánytól az Európai Bizottság, írja a G4Media PNL-s forrásokra hivatkozva. A testület figyelmeztetett, hogy amennyiben ez nem történik meg, visszatarthatják a Románia számára elkülönített kohéziós alapok egy részét. Marcel Boloș pénzügyminiszter állítólag tájékoztatta pártbeli kollégáit az Európai Bizottságtól érkezett figyelmeztetésről.Fotó: Pixabay

Valószínűleg erre utalhatott hétfői nyilatkozatában Nicolea Cuică, a PNL elnöke, mondván, „ha nem tartjuk magunkat a deficitcélhoz, fennáll a veszélye, hogy elveszítsük az EU-s forrásokat.”

Románia 2020 óta túlzottdeficit-eljárásban van, mivel az éves költségvetési hiánya meghaladja a 3 GDP 3 százalékát. Tavaly 5,75 százalékos volt a deficit, ami a legrosszabb adat a teljes Európai Unióban.

Az idei évre 4,4 százalékos hiányt tervezett a kormány, azonban jelen pillanatban ez teljesen irreálisnak tűnik. Május végén 2,32 százalék volt a deficit, miközben egy évvel korábban csak 1,57 százalék. Az év első öt hónapjában 36,91 milliárd lejjel haladták meg az állami kiadások a bevételeket, mely összeg 16,01 milliárddal nagyobb a tavalyi év azonos időszakában összehozott deficitnél. Független pénzügyi elemzők arra számítanak, hogy az idei költségvetési hiány meghaladhatja az 5 százalékot.  

A problémát súlyosbítja, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében Románia vállalta, hogy 2024-ben 3 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt. Jelenleg ez nehezen kivitelezhetőnek tűnik, ugyanis a különböző közalkalmazotti kategóriák béremelési követelései nagy nyomás alatt tartják a kormányt, főleg, mivel 2024-ben választások lesznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?