„Labdarúgóbbnak érezzük magunkat” – jutalmazták a világbajnok Bihar megyei minifutballistákat

Ötezer lejjel és emlékplakettel jutalmazta a nagyváradi önkormányzat azt a három Bihar megyei sportolót, akik Románia minifutball-válogatottjával megnyerték a világbajnokságot.

Fotó: nagyváradi önkormányzat

A sporttörténelmi sikerben Marius Balogh, Andrei Șumălan és Andrei Ferik vállaltak oroszlánrészt, akik közül ketten is a vb-érmeikkel a nyakukban érkeztek hétfőn a polgármesteri hivatalba az ünnepélyes díjátadóra. Călin Corpaș, Florin Birta polgármester tanácsadója hangsúlyozta, hogy a múlt heti tanácsülésen megszavazatott jutalom elismerés a város részéről a teljesítményükért, és reméli, hogy sok hasonló kiemelkedő eredményt lesz még lehetőségük jutalmazni. Az emlékplakettet George Tătar, a Bihar FC elnöke adta át a futballistáknak, akiket Spiros Baltsavias, a megyei minifutball-egyesület elnöke és a Bajnokok Ligája-győztes Nagyváradi AEK csapat vezetője is elkísért.

A torna gólkirálya, Marius Gabriel Balogh felidézte, hogy nagyon feszült volt az Egyesült Arab Emírségekben rendezett vb novemberi fináléja, hiszen 2-0-ás hátrányból mentették büntetőre a Kazahsztán elleni összecsapást. „Jövőre az Európa-bajnokság megnyerését célozzuk meg. Reméljük, sikerül” – mondta. A kontinensviadal különben Bosznia és Hercegovinában lesz júniusban. Baloghot korábban szülőfaluja díszpolgárává választották, ugyanakkor értékelte a nagyváradi polgármesteri hivatal gesztusát is, hiszen bevallása szerint kevés részük van ilyen elismerésben.

Andrei Șumălan szerint a vb-döntő egy olyan élmény volt, amilyenre nem lesz többé példa, hiszen maratoni büntetőbárbaj után emelhették magasba a serleget. „De ezek után még édesebb volt a győzelem. Jövőre lesz az Eb, és remélem, hogy ismét meghívást kapok a válogatottba” – mondta szerényen. Elismerte ugyanakkor, hogy a világbajnokság megnyerése óta már „másképp néznek rájuk”. „Ránkösszönnek az utcán, fényképezkednek velünk. Labdarúgóbbnak érezzük magunkat” – fogalmazott.

Fotó: nagyváradi önkormányzat

Andrei Ferik kiemelte, hogy egy sportoló életében egyedülálló momentum, amikor világbajnoki címet nyer. „Nehéz szavakkal leírni azt amit átéltem, de végül az öröm volt a legintenzívebb érzés” – mondta. A futballista üzent a Románia nagypályás futballválogatottjának is, sok sikert és szerencsét kívánt nekik a jövő évi Eb-hez. „Nyerjenek ők is és mi is. Persze nekik nehezebb feladatuk lesz” – fogalmazott.

A minifutball-válogatott kiemelkedő sikere mögött viszont sok évnyi munka van – mutatott rá Spiros Baltsavias. „Ez egy kivételes generáció. Már 5-6 éve játszanak együtt a váradi klubsapatuknál és a legfelsőbb szintig jutottak. (...) Beérett a munka gyümölcse, a jövő pedig ígéretes, hiszen a fiúk még csak huszonévesek, még legalább tíz évnyi futball áll előttük” – mondta. Kiemelte, hogy a váradiak adták a legtöbb játékost a válogatottnak. A három Bihar megyei fiatal mellett tovább két játékos is a Nagyváradi AEK-től került ki. „A válogatott fele a Nagyváradi AEK-től érkezett” – mondta.

Spiros a Maszol érdeklődésére megjegyezte azt is, hogy ezek után a sportminisztériumot felváltó Országos Sportügynökségtől várják sikerük elismerését. „Megígérték, hogy a szövetség nagyobb költségvetést kap. A kiemelkedő siker megtörtént, reméljük annak az elismerése is meg lesz” – húzta alá. Hozzátette: noha viszonylag új sportról van szó, országos szinte nagy népszerűségnek örvend. „Talán a nagypályás foci után a minifutballban van országos szinten a legtöbb leigazolt játékos. Összesen több mint 30 ezren vannak” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?