Nagy Attila lett a hokiszövetség elnöke

Nagy Attila lett a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) elnöke. A Székelyföldi Jégkorong-akadémia igazgatója számít az ellenzékiek bojkottjára, de reméli: eredményeik jobb belátásra bírja majd őket. A héten egyébként két jelentős perben is az új vezetőségnek kedvező ítélet született.

Megválasztottak elnöknek – jelentette be a Maszolnak Nagy Attila, a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) csütörtöki tisztújító közgyűlését követően. Munkáját a vezetőségben Bereczky Szilárd és Alexandru Dedu alelnökök segítik majd, míg a vezetőségi tanács, az úgynevezett szövetségi büró tagjai Miklós Ervin, László Zoltán, Hodos László, Bogdan Pelin, Horvát Tamás, Gabriel Stroe, Viorel Liga és Moldovan Ervin lettek. A cenzor György László, míg a fellebbviteli bizottságban Ráduly Róbert, Demeter Róbert és Kernászt Huba kaptak helyet.

Összeállt a román hokiszövetség új vezetősége

A tisztújítás eredményeit először a sportminisztériumnak kell majd jóváhagynia, majd bejegyzik a törvényszéken és azt követően a jégkorongsport nemzetközi szervezetét is tájékoztatják a vezetőségváltásról.

Nagy tájékoztatása alapján mandátuma gyakorlatilag már megválasztásával életbe lépett. Tizenegy pontos programmal pályázott a tisztségre. Első körben Románia felnőtt válogatottjának szereplését vizsgálják, ugyanakkor minél hamarabb megterveznék a hazai felnőtt- és utánpótlás-bajnokság kiírásait is a következő idényre. „Nagyon fontos az edzők és a játékvezetők képzése. Azt is el kell indítani. Toborzást is kell tartani. Az utánpótlásközpontokat is meg kell erősíteni. El kell kezdeni foglalkozni infrastruktúra-fejlesztéssel” – sorolta a Maszolnak a prioritásként kezelt teendőket Nagy.

Bojkottra is számítanak

Nagy, mint ismeretes, már szeptemberben megpályázta az FRHG elnöki tisztségét, de nevezését elutasították, mert az akkori vezetőség szerint egy nappal lekéste a statútum alapján érvényes leadási határidőt. A székelyföldi hokiakadémia vezetője már akkor is széleskörű támogatásnak örvendett, ugyanakkor több pályázat elutasítása mellett, többektől a szavazati jogaikat is megvonták azon az ominózus, időközben érvénytelenített őszi tisztújításon, ahol Alexandru Hălăucă újrázott a vezetői tisztségben. Miután a sportminisztérium vizsgálatot rendelt el, és a feltárt szabálytalanságok miatt érvénytelenítette az akkor hozott határozatokat, a sportszervezet egyoldalúan felbontotta a szerződést a szaktárcával és peres úton folytatódott a huzavona. Novák Eduárd Károly sportminiszter – akit Hălăucă többször is támadott az ügy miatt – februárra hívott össze rendkívüli közgyűlést. Azon az ülésen kialakult egy kétharmados többség, amely változást szorgalmazott és kiírták az áprilisi tisztújítást. Ezt Hălăucă nem ismerte el és jogorvoslatot kért az ügyben.

Az már csütörtöki választások előtt ismert volt, hogy az ellenzék nem állít jelöltet, a bírásóági perek számukra kedvező ítélettel történő lezárásában bíznak. Ennek kapcsán felmerült, hogy ezen klubok bojkottálni fogják az új vezetőséget. Nagy a Maszolnak azt mondta: „egyértelműen számítunk erre, de azt is tudjuk, hogy a bojkottálásnál a jégkorongban elért eredmények és a megválasztott vezetőség eredményei erősebbek, így bízunk benne, hogy nem fog senki megakadályozni abban, hogy haladjunk.”

Nagy Attila bízik abban, hogy nem fogják hátráltatni | Fotó: szja.ro

Az újonnan megválasztott elnök tájékoztatása alapján a sportszervezet korábbi vezetője, Alexandru Hălăucă nem vett részt a közgyűlésen, A Sportul Studențesc egyik vezetője, Ion Martin jelen volt, továbbá Valentin Dragomir a Steaua utánpótlásklubjának egyik vezetője is részt vett a küldöttgyűlésen. „Folyamatosan próbálták a maguk álláspontját hangosan kimondani. Meghallgattuk, megválaszoltuk a kérdéseiket” – mondta Nagy.

Az új hokivezető lapunknak leszögezte: a sportminisztériummal ismét megkötik majd a támogatási szerződést, amint a törvényszék bejegyzi a csütörtökön megszavazott statútumukat.

Elutasított fellebbezés

A már említett peres ügyek közül kettőben épp a héten hoztak alapfokú ítéletet. Mint említettük, a korábbi vezetőség megtámadta azt a határozatot, amelyben a sportminisztérium összehívta a februári közgyűlést. Mivel a taggyűlés időpontjáig a bíróság nem hozott ítéletet, a vezetőség kiegészítette a kérését, és az akkor hozott határozatok felfüggesztését is kérvényezte. Ezt a kérésüket utasította el a héten a fővárosi ítélőtábla. A másik eljárás még a szeptemberi közgyűlés döntéseinek felfüggesztésére vonatkozik, amely kapcsán a bíróság a héten alapfokon elutasította a korábbi hokivezetőség azon beadványát, amelyben a felfüggesztés eltörlését kérték. A héten hozott ítéletek megfellebbezhetőek, a többi ügy pedig folyamatban van.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?