Igent mondtak a változásra – áprilisban lesz új elnökválasztás a hokiszövetségnél

Elfogadták a szavazati joggal rendelkező klubok a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) tavaly szeptemberi tisztújító közgyűlésén hozott határozatainak eltörlését, ugyanakkor április hetedikére írták ki az új választási taggyűlést. Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong-akadémia igazgatója szerint kiderült, hogy a tagok hétharmada változást akar.

„Jól jöttünk ki belőle. Sok minden letisztázódott” – nyilatkozta Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) igazgatója a Román Jégkorong Szövetség szerdai, maratoni, öt és félórás rendkívüli közgyűlését követően a Maszolnak. Ez volt az a taggyűlés, amelyet a sportminisztérium hívott össze, és amiért Alexandru Hălăucă, a sportszervezet vitatott jogkörű elnöke a szövetség nevében fel is jelentette Novák Károly Eduárd tárcavezetőt hivatali visszaélés miatt.Fotó: Facebook/Csíkszeredai Sportklub

A klubok viszont pozitívan fogadták a tavaly szeptember óta húzódó botrányra megoldást kínáló gyűlést. Nagy tájékoztatása alapján hetvenhét klubnak küldtek meghívót, akik közül huszonhét képviseltette magát szerdán. A bajnokságokban gyakorlatilag 18 csapat szerepel, de szavazati joga 15 egyesületnek van.

Lapunk úgy tudja, hogy a szavazati jogok körül volt némi vita a teremben, Nagy ugyanakkor elmondta, hogy végül konszenzusra jutottak azon a téren, hogy egy csapat után ne járjon több klubnak is szavazati jog. A sportvezető komoly összefogást tapasztalt ezen a közgyűlésen, úgy érzi, hogy a klubok hétharmada változást akar. Emlékeztett, hogy a tanácskozás első napirendi pontja az volt, hogy a klubok foglaljanak állást a tavaly szeptemberi tisztújító közgyűlésen hozott határozatok felfüggesztésével kapcsolatban. Ezt a többség igennel fogadta, így áttérhettek a második napirendi pontra, amely megoldást keresett arra, hogy a kialakult patthelyzetből elmozdítsák a szövetséget.

Nem jelent meg az elnök

Eldöntötték, hogy az új tisztújító közgyűlést április 7-re hívják össze. Addig, ahogyan eddig is, a főtitkár és a versenybizottság elnöke koordinálják az FRHG tevékenységét, hiszen mint ismeretes, a sportminisztérium még tavaly ősszel felfüggesztette a legutóbbi taggyűlés határozatait, köztük az elnöki tisztségben újraválasztott Alexandru Hălăucă megbízatását is. Az alapszabály megsértésével  megszervezett közgyűlést a szavazati joguktól megfosztott klubok bíróságon támadták meg – mint ahogyan azt is, hogy több jelölt pályázatát elutasították –, az FRHG ugyanakkor a minisztérium felfüggesztésre vonatkozó határozata miatt indított eljárást. Ez utóbbit viszont most vissza kell vonnia az FRHG-nek – tájékoztatott Nagy a szerdai közgyűlésen hozott döntésükről.

Hălăucă különben nem jelent meg a közgyűlésen, a Sportul Studențesc képviselője pedig arra panaszkodott, hogy nem kapott meghívót, így egy másik klub képviseletében volt jelen.

Az FRHG ugyancsak tavaly ősszel egyoldalúan szerződést bontott a sportminisztériummal, és emiatt nem kaphat költségvetési támogatást. Hălăucă mindvégig személyesen Novák Eduárdot támadta, aki szerinte irányítása alá akarja vonni a szövetséget, hogy a székelyföldi klubok érdekeit kiszolgálja. A sportminiszter visszautasította a vádakat, és tételesen rámutatott a szövetség által elkövetett alapszabálysértésekre. Az ominózus tisztújító közgyűlés előtt egyébként a több klub támogatását élvező Nagy Attila pályázatát is elutasították, azt viszont a Maszolnak elárulta, hogy ha az egyesületek továbbra is támogatni fogják, akkor ismét megpályázza majd az FRHG elnöki tisztségét.

A tegnapi rendkívüli közgyűlésen sporttéma is napirendre került: a versenybizottság újra tárgyalja az utánpótlás-bajnokságok kiírását, mert eredetileg a teljes pontvadászatot három hónapba akarták összesűríteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?