„Berobbantak” a Háromszéki Ágyúsok: új felnőtt jégkorongcsapat jött létre

A kézdivásárhelyi Deme László Műjégpályán új jégkorongcsapat született csütörtökön este: „berobbantak” a Háromszéki Ágyúsok. A lelátókról egy barátságos mérkőzést is láthattak a nézők a Sapientia U23 és az Ágyúsok között, amelyen a házigazdák győztek 3–0-ra.

A csapatot a kézdivásárhelyi Bikák és a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek jégkorong klub hívták életre azzal a céllal, hogy felírják Háromszéket is a hokitérképre. A csapatban többnyire helyi játékosok vannak, őket egészíti ki öt külföldi csapattag.

A hazai hokibajnokságban ezentúl tehát 8 felnőtt csapat játszik, az újonc Háromszéki Ágyúsok mellett szerepel még a címvédő Brassói Corona, az előző idényben ezüstérmes Csíkszeredai Sportklub, a Galaci CSM, a Gyergyói Hoki Klub, a Bukaresti Steaua, a Sapientia U23 és a Sportul Studențesc. A háromszéki felnőtt hokicsapat az első idényében a középmezőnyt célozta meg, szeretnének a 4. helyen végezni, fogalmazták meg a csapat vezetői Miklós Ervin klubelnök és Kernászt Huba alelnök.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester köszöntötte a csapatot | Fotók: Máthé Zoltán

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere a következőt nyilatkozta: „A székelyföldi profi hokicsapat ötlete is, túl azon, hogy összefogja városainkat, remélhetőleg központosítja majd büszkeségünket, és beírja Székelyföldet a hokitörténelembe. Fontosnak tartjuk, hogy ezek a tehetséges sportolók itthon teljesedjenek ki a sportágban, amit választottak. Fontosnak tartjuk, hogy a szurkolói szellemet saját csapatunk felé irányítsuk, hogy egy csapatért dobbanjon a szívünk, amikor azt kiálltjuk: Hajrá, Ágyúsok!”

Az eseményen Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, hogy a csapat megalakulásával régi álom válik valóra.

„A sepsiszentgyörgyi Királypingvinek a kézdivásárhelyi Bikák, valamint a megyei és a két városi önkormányzat összefogása által sikerült Háromszéket ismét visszahelyezni a jégkorong országos térképére. Bízom benne, hogy minden szurkolónak sok örömet fog szerezni a Háromszéki Ágyúsok csapata” – mondta a megyeszékhely polgármestere

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a Háromszéki Ágyúsok csapata is csak úgy születhetett meg, hogy találkozott a szándék és az akarat Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen.

„Bármit teszünk, bármit építünk, azt a gyerekeinkért, a következő nemzedékért tesszük. Ezért született meg Háromszéken egy új, felnőtt jégkorongcsapat is, hogy büszkék legyünk rájuk, hogy az utánuk következő kis hokistáknak méltán követendő példát mutassanak. Ritka szép példája az együttműködésnek. A hokisok felismerték, hogy csak együtt sikerülhet. A két város mellé állt természetszerűleg a megye is. Így egyenlő arányban, összesen hárommillió lejes támogatással indulnak a Háromszéki Ágyúsok. Hajrá Háromszék! Hajrá Háromszéki Ágyúsok!” – mondta a megyeelnök.

Miklós Ervin klubelnök szerint a Háromszéki Ágyúsok létrehozása csak a kezdet és az a céljuk, hogy két-három év alatt a nemzetközi jégkorongban is versenyképesek legyenek és fel tudjanak nőni az Erste liga szintjére. Kernászt Huba alelnök hozzátette: optimista forgatókönyv szerint idén a hazai jégkorong bajnokságban a 4. helyet célozzák meg. A Háromszéki Ágyúsok gerincét alkotó kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, csíkkarcfalvi, gyergyószentmiklósi fiatal játékosokat és az öt orosz idegenlégióst a svéd Pelle Torstensson vezetőedző irányítja, aki Miklós Ervin szerint másként gondolkodik, mint, amit a hazai jégkorongban megszoktunk, ezért minden esély megvan, hogy a háromszéki felnőtt csapat modern hokit játsszon, ami tetszeni fog a közönségnek.  

Az eseményen felszólalt még Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója, illetve videóban küldte üzenetét Tánczos Barna, környezetvédelmi miniszter.

A jégkorong meghonosítása Kézdivásárhelyen Györfi Gyula jogász nevéhez kapcsolódik. Ő alapította meg a város első csapatát 1954-ben, amely akkor egy évig az A-osztályban szerepelt. A céhes város Európa egyik legszebb műjégpályájával rendelkezik, Romániában nincs ehhez hasonló. A legkorszerűbb technológiával szerelték fel, ami lehetőséget biztosít arra, hogy tizenkét hónapon keresztül működhessen. Nyáron is tudnak hideg levegőt előállítani, a lelátókon szabályozni lehet a levegő hőmérsékletét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?