Kizárták az erdélyi klubok képviselőit a Román Jégkorong Szövetség tisztújításáról

A székelyföldi erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával tartotta tisztújítását csütörtökön a Román Jégkorong Szövetség (FRHG). Három klub, az SC Csíkszereda, a Gyergyói HK és a Corona Brassó indulhat a pénteken rajtoló, magyar bázisú Erste Ligában.

A küldöttgyűlés szavazati jogot kapott résztvevői újabb elnöki mandátumot szavaztak Alexandru Halaucának. Az erdélyi klubok közös elnökjelöltjének, a Székelyföldi Jégkorongakadémiát vezető Nagy Attilának a jelöltségét formai okokra hivatkozva már korábban elutasította a szövetség elnöksége. A küldöttgyűlésen nem kaptak szavazati jogot a székelyföldi erdélyi klubok képviselői, mert a szövetség vezetői úgy találták, hogy e kluboknak adósságuk van a szövetség felé.

Fotó: Facebook/Gyergyói HK

Nagy Attila az MTI-nek adott nyilatkozatában kifogásolta a küldöttgyűlés döntéseit. Kijelentette: a bíróságon fogják kérni ezek érvénytelenítését. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy a választás után felállt elnökség megadta az SC Csíkszeredának, a Gyergyói HK-nak és a Corona Brassónak az Erste Ligás részvételi jogot. Az elnökség jóváhagyta ugyanakkor a Székelyföldi Jégkorong Akadémia utánpótlás csapatainak a részvételét a magyar és a nemzetközi korosztályos bajnokságokban, és a Gyergyószentmiklósi Fox Hockey női csapatának a részvételét a magyar bajnokságban.

Nagy Attila az MTI-nek elmondta: a román első osztályú bajnokságban szereplő nyolc klub közül csupán a két bukaresti és a galaci klub képviselői kaptak szavazati jogot a küldöttgyűlésen. A bajnokság erejét képviselő négy székelyföldi és egy brassói klub képviselői vélt adósság miatt nem szavazhattak.

Kifizették a bírságot

Mint elmagyarázta: néhány hónappal ezelőtt a szövetség nagy összegű bírságot rótt ki az erdélyi klubokra, többnyire azért, mert nem küldték be időben a koronavírus-járvány miatt megkövetelt testhőmérséklet-mérések statisztikáit. A székelyföldi klubok előbb fellebbeztek, majd a bírságok bírósági érvénytelenítését mérlegelték, de miután azt látták, hogy a szövetség vezetése ettől teszi függővé a küldöttgyűlésen való részvételüket, ki is fizették a tartozást. Nagy Attila sérelmezte, hogy annak ellenére sem szavazhattak, hogy a küldöttgyűlés előtti napon már minden tartozást megtérítettek a székelyföldi klubok.

Nagy Attila | Fotó forrása: a Székelyföldi Jégkorong Akadémia weboldala

Nagy Attila felháborítónak találta, hogy Erste Ligás kluboktól, nagy múltú, utánpótlás-nevelést folytató egyesületektől vették el a szavazati jogot, és csak papíron létező szervezetek képviselői döntöttek a szövetség vezető testületeiről, és egyben a sportág jövőjéről. Hozzátette: ezt nem hagyhatják annyiban. Azzal érzékeltette a székelyföldi sportolók erejét a román jégkorongsportban, hogy megjegyezte: a román válogatottakban a honosított játékosokat leszámítva a játékosok kilencven százalékát a székelyföldi klubok nevelték.

Nagy Attila, szeptember elején tudatta, hogy a székelyföldi klubok felkérésére és jó néhány Székelyföldön kívüli egyesület támogatásával megpályázza a Román Jégkorong Szövetség elnöki tisztségét. Hozzátette: azt tekinti céljának, hogy a székelyföldi utánpótlás-nevelési, valamint sportszervezési modellt az egész országra kiterjesszék.

Az FRHG szeptember 6-án a honlapján azt közölte, hogy a szövetségi iroda elutasított 18 jelölést a szövetség különböző vezetői tisztségeire, ezeket ugyanis a határidő lejárta után iktatták a szövetségnél. Ezek a székelyföldi klubok jelölései voltak a szövetség különböző vezető tisztségeire. Nagy Attila portálunknak korábban elmondta, a szabályzat azt írja elő, hogy 15 nappal a küldöttgyűlés előtt kell benyújtani a jelöléseket, ők pedig – jogászokkal tanácskozva – augusztus 31-én iktatták a jelölti dossziékat a mostani, szeptember 15-i választásra. Megítélésük szerint betartották a határidőt.

Szeptember 7-én az FRHG újabb okot is közölt a székelyföldi jelöltek kizárására. Mint felsorolta: az elmúlt idényben 25 klub csapatai játszottak a különböző szintű romániai bajnokságokban. Ezek közül azonban csak 13-nak nincsen adóssága a szövetség felé, így ezek rendelkezhetnek jelölési és szavazati joggal a küldöttgyűlésen. A 13 klub mellett (melyek közül hiányoztak a román bajnokságot egy évtizede uraló csíkszeredai, brassói, gyergyószentmiklósi csapatok) öt megye jégkorong egyesületének is szavazati jogot biztosítottak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?