Jégkorong: Románia nyerte a galaci vb-csoportot

Teljesítette célját Románia felnőtt jégkorong-válogatottja, amely jövőre a világbajnokság harmadik vonalában szerepelhet. A hatcsapatos galaci tornán a spanyolok húzták a rövidebbet.

Vasárnap este a Románia–Spanyolország mérkőzéssel lezárult Galacon a divízió II/A-csoportos világbajnoki torna. A meccs az ibériaiak számára tétnélküli volt, ők győzelem esetén sem mozdultak volna el az utolsó, egyedüli kieső helyről. Ezzel szemben a székelyföldi hokisokra alapozó „román” válogatottnak a feljutáshoz muszáj volt nyerni, méghozzá a rendes játékidőben.

A rendkívül egyoldalú meccset könnyedén behúzták a Martin Lacroix által irányított játékosok. Az első gólra a 17. percig kellett várni: Rokaly Szilárd, a csapat legfiatalabb tagja elegánsan befűzte védőjét, majd egy jól helyezett lövéssel bevette a spanyol kaput. A második játékrészben előbb Bíró Ottó növelte az előnyt, majd Mihály Ede érkezett jó ütemben Roberto Gliga passzára. Az utolsó húsz percben Mihály Ede, Mihail Georgescu és Bors Huba lőtte a gólokat, utóbbi emberelőnyből.

Hatgólos sikerével a válogatott első helyen végzett, így 2018-ban a harmadik értékcsoportban, vagyis a divízió I/B-ben fog szerepelni. A galaci tornán Románia négy győzelemet és egy vereséget jegyzett, a fiúknak egyedül Izlandot nem sikerült lebirkózniuk.

Az edzők szavazatai alapján Románia válogatottjának legjobbja Roberto Gliga volt a tornán. Érdekesség, hogy a Brassói Corona centere egyetlen gólt sem szerezett, de kiosztott nyolc gólpasszt. Sortársa, a Galaci Dunăreánál hokizó Mihály Ede kilenc pontot gyűjtött a kanadai táblázaton (nyolc gól + egy assziszt). A kapusok közül Tőke Zoltán 94, 44 százalékos védési hatékonysággal emelkedett ki.

Az idei divízió I/B-csoportos vb-t Belfast városában rendezik április 23–29. között. Nagy-Britannia mellett Japán, Litvánia, Horvátország, Észtország, illetve Hollandia képviselteti magát az észak-ír fővárosban. Ugyanezen a héten Magyarország válogatottja Kijevben harcol majd azért, hogy visszakerüljön az elitbe. A divízió I/A csoportban az ukránok és a magyarok mellett, a kazahok, a lengyelek, az osztrákok, illetve a dél-koreaiak lépnek jégre.

Divízió II/A-csoportos jégkorong-világbajnokság
(Galaci jégcsarnok) 5. forduló – vasárnapi eredmények

  • Románia–Spanyolország 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)
     
  • Szerbia–Izland 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
     
  • Belgium–Ausztrália 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Végső állás
Csapat M. Gy. H.gy. H.v. V. G. P.
1. Románia 5 4 0 0 1 24:5 12
2. Ausztrália 5 3 1 0 1 16:13 11
3. Szerbia 5 2 0 2 1 23:15 8
4. Belgium 5 2 0 0 3 17:27 6
5. Izland 5 2 0 0 3 10:20 6
6. Spanyolország 5 0 1 0 4 13:23 2

 

 

 

 

 

 


 

Románia csapatának az U18-as korosztályban is sikerült szintet lépni. A Cornel Chiriță által edzett fiatalok Dél-Koreában jutottak fel a harmadik értékcsoportba (divízió I/B). A csapat Horvátországot 7:1, Észtországot 4:0, Nagy-Britanniát 4:2, Dél-Koreát 2:1 arányban verte, míg Litvániától hosszabbítás után szenvedett vereséget (3:4)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?