A tengeren túl is felfigyeltek a gyergyószéki kishokisokra

Az Észak-Amerikai profi jégkorongozók szervezete is támogatja a Jékorongozó Vidéki Hargita (JégViHar) kezdményezést, amelynek keretében több mint 150 vidéki környezetben élő gyergyószéki gyerek ismerkedhet meg a jégkorongozás alapjaival. A szükséges felszerelések összegyűjtésében magyarországi csapatok is segítenek.

Csaknem tíz év kényszerszünet után sikerült néhány lelkes sportbarátnak újraindítania a gyergyószéki gyermekeket megszólító vidéki hoki-mozgalmat. A program a JégViHar (Jégkorongozó Vidéki Hargita) nevet kapta és hat településen több mint 150 gyermek részére teszi lehetővé, hogy kedvenc téli sportjának, a jégkorongnak hódolhasson.Csomafalvi hokireménységek

A Gyergyószárhegyen, Gyergyóalfaluban, Gyergyóújfaluban, Csomafalván, Remetén és Ditróban újraindított mozgalom elsősorban azokat a gyerekeket szólítja meg, akik családi, vagy anyagi okokból nem tudnak részt venni a jégkorong-akadémiai, vagy sportiskolai képzésen. Minderről a projekt egyik kezdeményezője, Csata Székely Attila számolt be a Maszol érdeklődésére. Mint elmondta: számos lelkes önkéntesnek köszönhetően ezeken a településeken természetes jégpályákat hoztak létre és rendszeres foglalkozásokat szerveztek meg az érdeklődő gyermekeknek.

Közel 50 első osztályú játékost adott a program

A projekt elődjét 2000-ben indították útjára, majd több mint tíz éves működés után 2012-ben állt le a tevékenység. „A működés évei alatt 47 első osztályú játékos került ki a vidéki programból” – emelte ki Csata Székely Attila. Hozzátette: akkor az akadémiai képzés elindítása miatt abbahagyták a falusi hoki szervezését, ám az azóta eltelt időszakban kiderült, nem minden gyermeknek, családnak elérhető az akadémiai képzés.MIből lesz a cserebogár? | Fotók forrása: Jégvihar mozgalom„A vidéki hoki inkább a szelekció miatt fontos. Az a gyerek hokizzon, aki kiharcolja a lehetőséget, ne az, akinek a családja megengedheti magának, hogy eljárjanak az edzésekre” – emelte ki Csata Székely Attila. Hozzátette: a falvak gyerekcsapatai között könnyű és gazdaságos mérkőzéseket szervezni, a gyerekek sok játéklehetőséget kaphatnak a téli szezonban.

A kezdeményezők felhívással fordultak a jégkorong hazai és nemzetközi szervezeteihez. Vendégül látták a román szakszövetség elnökét Hălăucă Alexandrut ès Nistor Alexandru  főtitkárt, megszólították a közvéleményt is annak érdekében, hogy támogassák a székely jégkorong vidéki mozgalmát, tudtuk meg.

Tengerentúli álomból valóság

Ennél is továbbmentek, hiszen megkeresték a világ legerősebbjének tartott Észak-Amerikai profi jégkorongbajnokság, az NHL játékos-szervezetének képviselőit is. A kapcsolat nem új keletű, a program korábbi szakaszában már érkezett támogatás a tengeren túlról, sőt, egy dokumentumfilm is készül a projektről. A meseszerű történet a végkifejletnél tart, hiszen már úton van az a 70 jégkorong-felszerelés, amelyet az NHL játékosok szervezete ajánlott fel a gyergyói hokispalántáknak és napokon belül megérkezhet Gyergyószékre – számolt be Csata Székely Attila.

Alfaluban is virágzik a mozgalom.

Ugyanakkor a magyarországi jégkorong-társadalmat sem hagyta hidegen a kezdeményezés. A felszerelések beszerzésének ügyében partnerre találtak a gyergyóremetei származású György Tibor (közismert becenevén Zsiráf) személyében, aki felhívással fordult több magyarországi jégkorong-csapat képviselőjéhez.

A lelkes jégkorongrajongó fiatalember a Maszol érdeklődésére elmondta:a legtöbb klubtól szinte azonnal pozitív visszajelzést kapott a felhívásra. A MAC, az UTE, a Dunaújváros, a KSI, a Debrecen, a Székesfehérvár is támogatást ígért a felszerelési gondok orvoslásában, sőt Miskolcról már útnak is indítottak egy szállítmányt Székelyföldre. Ugyanakkor a román jégkorongszövetség korábbi elnöke, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is támogatásáról biztosította a kezdeményezést – számolt be György Tibor. Hozzátette: a gyűjtés folytatódik, hiszen minden apró felajánlás előremozdíthatja a gyergyói kishokisok ügyét.

A gyűjtés felhívása
Kedves Nemzettársak! A Hargita alján több mint fél évszázada a falusi általános iskolák körében gyerekjégkorong csapatok alakultak és néhány év alatt székely közösségi üggyé tették a jégkorongot, mi több, országos és nemzetközi sikereket értek el. Az utóbbi szűk egy évtizedben a falusi iskolás jégkorong kissé hanyatlásnak indult Székelyföldön, nem volt megfelelő toborzás igy nem volt kinek szervezni hagyományos 3-5, 6-8 osztályos Kupákat (Előre-, Szuper- , helyi hagyományos Kupák). Néhány lelkes embernek és a székely falusi közösségek hozzáállásának köszönhetően ismét elindult, mi több reneszánszát éli a székely vidéki gyermekjégkorong, melyet a Jégkorongozó Vidéki Hargita / JÉG-VI-HAR mozgalom koordinál. Ez az utánpótlásnevelés egy olyan kincsesbányája, mely minden székely gyermeket megszólít, olyanokat is, akik valamilyen oknál fogva nem férnek bele az akadémiák, városi sportiskolák kereteibe, tevékenységébe. De annál nagyobb lehetőség van a tehetségek felszínre hozatalában. A lelkes kezdeményezők kitartásának, konokságának, leleményességének köszönhetően beindult a technikai eszközök, felszerelések beszerzésének folyamata is. Ezért fordulunk magyarországi hokikedvelő ismerőseinkhez és ismeretlenekhez, hogy amennyiben használt felszerelésekkel tudnának segíteni, ennek nagy hasznát venné a falusi székely gyerekhoki-mozgalom, ahol minden darabnak meg van a helye és a funkciója. Tulajdonképpen a falusi székely gyermekhoki alapozza meg Székelyföld sportjövőjét, ugyanakkor a magyar jégkorongmozgalomnak is hatalmas utánpótlás-lehetőséget biztosít. Előre is köszönjük nagyvonalú adományaitokat, a használt felszereléseket! Isten áldjon meg érte!

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?