Felszálló ágon a székelyudvarhelyi jégkorong

Fotók: VSK SzékelyudvarhelySzékelyudvarhelyen harminc esztendőnyi kényszerszünet után 2017-ben indult újra az intézményes utánpótlás-nevelés. Jelen pillanatban a VSK Székelyudvarhely színeiben öt korosztályban több mint 150 gyerek jégkorongozik. A VSK továbbra is várja (7 éves korig) fiúk és lányok jelentkezését.

Székelyudvarhelyen 2017-ig kellett várni a jégkorong újjáéledésére, három évtizedes kényszerszünet után ekkor vállalt szerepet a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) a városvezetés támogatását is élvező utánpótlás-nevelésben.

A SZJA segítségével elindult a „hokisuli” program, majd a „korisuli program”, utóbbinak köszönhetően ezernél is több gyerek tanult meg korcsolyázni. Időközben sikerült lefödni a jégpályát is, 2018-ban pedig megalakult a Székelyudvarhelyi Városi Sportklub (VSK), melynek első szakosztálya a jégkorong lett.

A SZJA-val partnerségben működő VSK-nál jelen pillanatban öt korosztályban (U8, U10, U12, U14 és U16) több mint 150 gyerek jégkorongozik. „Célunk, hogy megteremtsük a gyerekeknek azt a lehetőséget, hogy akár már zsenge korban kipróbálhassák a jégkorongot. A hokihoz – más sportágakhoz képest – több felszerelés szükséges, mi igyekszünk ezt biztosítani számukra. Teljes felszerelés sajnos nem tudunk a rendelkezésükre bocsátani, de ami lehetséges, azt megtesszük” – közölte a Maszollal László Zsolt, a VSK Székelyudvarhely jégkorong szakosztályának vezetője.

A szakvezető elmondta, hogy az U16-os csapat Alcsík csapatával együtt szerepel az országos bajnokságban. „A szövetség követel egy bizonyos létszámot, ez külön nincs meg sem Udvarhelynek, sem Alcsíknak, így a két csapatot összevonva, és néhány kézdivásárhélyi játékossal kiegészítve Székelyudvarhely színeiben indulunk a bajnoki küzdelmekben – tájékoztatott László Zsolt.

Havi rendszerességgel tartanak közös edzéseket, bár olykor a véletlen is közbeszól: októberben elromlott a csíkiak jégpályájának a hűtőberendezése, így közel egy hónapon át csak közös edzéseket tarthattak Székelyudvarhelyen. A csapat eddig egy bajnokit játszott, jelenleg arra várnak, hogy szakszövetség kiküldje a további találkozók dátumait.

Nem mind rossz, ami járvány

László Zsolt elmondta, hogy bár furcsán hangzik, bizonyos szempontból jót is hozott a sportnak a koronavírus-járvány. Miután lejárt a kijárási tilalom, nemigen volt hova küldeni a gyermekeket, megjelentek különféle sportágak a toborzófelhívásai, ami kapóra jött a szülőknek, sokan döntöttek úgy, hogy focizni, kosarazni, jégkorongozni küldik a gyerekeiket. Hozzátette, meri bátorítani a szülőket, hogy bízzanak az edzőkben, akik tudják, hogy miből, mennyi kell a gyereknek. „Edzésből, játékból is csak annyit kell adni a kicsinek, hogy megmaradjon az érdeklődése és kívánja a következő edzést” – vélekedett a VSK szakvezetője.

Az udvarhelyi jégkorong következő fontos lépése az U18-as korosztály beindítása lesz, igaz erre még várni kell. „Egyelőre még az U16-os korcsoportnál tartunk, jövőre is ezt indítjuk, aztán ha ezek a gyerekek felnőttek, akkor jöhet a következő lépcső” - közölte László Zsolt, megjegyezve, hogy természetesen gondolkodnak felnőtt csapatban is, de erről korai lenne még beszélni, a választ a jövő adja meg.

A VSK Székelyudvarhely továbbra is várja a legkisebbek jelentkezését, 7 éves korig fiúk és lányok egyaránt jöhetnek. Az edzéseket az udvarhelyi jégpályán tartják minden hétfőn, szerdán és csütörtökön, délután fél 5-től.

Kapcsolódók

Kimaradt?