Suhajda Szilárd családja meghozta a legnehezebb döntést

Még ha meg is találják, nem hozzák le a Mount Everestről Suhajda Szilárd holttestét – döntötte el a magyar hegymászó családja, amely beletörődött abba, hogy nem kerül már elő élve a világ legmagasabb csúcsának meghódítására indult alpinista.

Mostanra már mindenki biztos benne, hogy múlt hét elején eltűnt Suhajda Szilárd már nem él, de holttestét még nem találták meg a Mount Everestet végigpásztázó mentőcsapatok.

Pintér László, a Suhajda mászását támogató expedíció kommunikációs vezetője az ATV Híradónak elmondta, tudomásukra jutott, hogy az alaptáborban gondok voltak. A betegek egy közös étkezősátorban voltak, prüszköltek, köhögtek, és „a használt zsebkendőt simán kitették az asztalra”. Elképzelhető, hogy Suhajda szervezetében is bújkált a betegség, amikor elindult a csúcs felé. Nyomkövetője 8795 métert - alig 53 méterrel a csúcs alatt - mutatott, mikor utoljára beszélt háttércsapatával.

Suhajda Szilárd sátrát a 4-es táborban találták meg, körülbelül 7950 méteren. Az ott talált tárgyakat levitték, a holttestet viszont hiába keresték. A légi felderítés még folyamatban van, ám az ATV információi szerint a család kérésére mindenképpen a hegyen marad a holttest.

Befejezték Suhajda Szilárd keresését

Mint arról korábban beszámoltunk, a mentőcsapat nem találta meg Suhajda Szilárdot, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mert szerintük már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra.

Suhajda Szilárd legutóbb múlt szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: akkor azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. Hosszas keresés után végül csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben). Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, majd elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda keresésére.

Emberek százai gyújtottak gyertyát vasárnap este Suhajda Szilárd emlékére egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban. A megemlékezésen a hegymászó édesapja is ott volt. A békéscsabai iskolánál vasárnap gyülekezett a tömeg, hogy kifejezzék együttérzésüket és tiszteletüket Suhajda Szilárd emléke előtt. A helyiek még este 9 óra után is kígyózó sorokban vártak arra, hogy gyertyát gyújthassanak az iskolában Szilárd fényképe és egykori osztályának érettségitablója előtt – közölte a Békés vármegyei hírportál.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?