FRISSÍTVE: tudják hol van Suhajda Szilárd, reggel indul a mentés

Nem találtak rá a magyar hegymászóra a Mount Everest csúcsára tartó expedíciók tagjai sem. A hegymászó felesége a közmédiában azt mondta, emberi alakot láthattak a négyes tábor felett, a serpák elindultak felé – írja a Hvg.hu. FRISSÍTÉS: Beazonosították Suhajdát, aki életjeleket mutatott, de sérült. Péntek reggel indul a mentés.

Továbbra sincs információ Suhajda Szilárd hollétéről, aki nepáli idő szerint kedd este kilenc órakor indult el a Mount Everest 8848 méteres csúcsára. Nepálban most délután két óra van, ez azt jelenti, hogy a magyar hegymászó 41 órája indult útnak. A mászáshoz nem vitt magával palackos oxigént és serpák segítségét sem vette igénybe.

Egyelőre azok sem találtak rá, akik a keresére éjjel indultak el a csúcs felé, és sikeresen fel is jutottak helyi idő szerint csütörtök délelőtt.

Fotó: Suhajda Szilárd Facebook-oldala

Legutóbb nepáli idő szerint szerda este 19.30-kor mutatta a helyzetét a jeladója, akkor az úgynevezett Hillary-lépcsőnél járt 8795 méteres magasságban, és felfelé mozgott. Bár szintben ez csak ötven méterre van a csúcstól, odáig több órán át is tarthat az út – írta a Hóhatár Facebook-oldalán Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője.

Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea a magyar közmédiának azt mondta, „láttak a 4-es tábor fölött vélhetően egy emberi alakot. Nem biztos ez a hír, most a megerősítését várjuk”. Azt is elmondta, hogy a hegymászóügynökségük az észlelés nyomán további serpákat mozgósított, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak arról: tényleg emberről van szó. „Ha valóban egy emberi alakot látnak, akkor az Suhajda Szilárd lesz, mert rajta kívül nem sokan mozognak a hegyen” – fűzte hozzá.

FRISSÍTÉS: Körülbelül a 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában azonosították be ruházata alapján Suhajda Szilárdot – közölte csütörtök este a hegymászó felesége és kommunikációs munkatársa, Legindi Tímea. A Hvg.hu beszámolója alapján az őt észlelő csapat szerint életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Mentését péntek reggel kezdik, amikor is megpróbálnak helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják a magyar mászót, mialatt három serpa elindul érte a hegyen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?