Suhajda Szilárd túl van a második akklimatizációs körön a Mount Everesten

Suhajda Szilárd túl van a második akklimatizációs körön, ezért haladhat tovább, hogy a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében sikerüljön teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül első magyarként megmásznia a Mount Everest 8848 méteres csúcsát.

A túra szervezőinek közleménye szerint a hegymászó az első akklimatizációs köre során kiépítette kettes táborát 6400 méteren, majd rögtön 6700 méter fölé mászott. Ezt követően néhány nap alaptábori regenerálódás következett, majd április 29-én újabb akklimatizációs körbe kezdett, és ismét közvetlenül a kettes táborba ment fel. A terve ezúttal az volt, hogy kiépíti harmadik táborát, ahol 7200 méteren éjszakázik, majd visszaereszkedik az alaptáborba, ezt azonban a viharos időjárás nem engedte.

A hegymászó beszámolója szerint a kettes és a hármas tábor magassága között olyan szélsőséges időjárási körülmények fogadták, amire nem számított. Viharos erejű szél nehezítette az előrejutást, végül 6870 méterről, tartva a fagyási sérülésektől, visszafordult. Két nap alatt háromszor is megpróbált magasabbra jutni, de a változatlanul rossz körülmények nem engedték.

A hegymászó három akklimatizációs kört tervez a csúcsmászás előtt, így hamarosan elindul az utolsóra, amely során nemcsak a hármas tábor kiépítése a célja, hanem egészen a 7900 méteres Genfi-sarkantyúig fel szeretne mászni.

A harmadik kör végeztével a hegyen történő akklimatizálódás véget ér, ami azt jelenti, hogy a hegymászó hozzászoktatta szervezetét a ritka levegőhöz és kiépítette a szükséges táborláncot a hegyen. A csúcsmászásra az utolsó akklimatizációs kört követően, az alkalmas időjárási ablak érkezésével, várhatóan május második felében kerülhet sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?