Horia Colibăşanu elsőként hódította meg a Kancsendzöngát a román hegymászók közül

Horia Colibăşanu temesvári hegymászónak szombaton sikerült megmásznia a 8586 méter magas Kancsendzöngát, ezzel ő az első román alpinista, aki felért a világ harmadik legmagasabb csúcsára.

Fotó: Horia Colibăşanu Facebook-oldalaColibăşanu pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül jutott fel a világ harmadik legmagasabb, a Himalája-hegységben található csúcsára. A hegymászó műholdas telefonon küldte el sikerének hírét, miután már megkezdte az ereszkedést a 4-es tábor felé, ahol két társa, a román Marius Gane és a felvidéki Hámor Péter várta, akik a csúcs előtt 200 méterrel lemondtak a csúcstámadásról.

A mászás négy napig tartott, amelyet három hét akklimatizálódás és az útvonal felszerelése előzött meg. A Kancsendzönga volt az egyetlen 8000 méter feletti hegy, amelyet eddig még nem másztak meg román alpinisták.

A csíkszeredai születésű Erőss Zsolt egy magyar expedíció tagjaként jutott fel a Kancsendzöngára 2013. május 20-án, ám mászótársával, Kiss Péterrel együtt életét vesztette leereszkedés közben.

Horia Colibăşanu 10 évvel ezelőtt próbálkozott először a Kancsendzönga megmászásával, akkor mintegy 8400 méterig jutott fel. A temesvári sportoló immár a kilencedik nyolcezres csúcsát mászta meg a létező 14-ből. A Kancsendzönga a Himalája egyik legnehezebben megmászható hegye, ahol az alpinisták elhalálozási aránya nagyon magas, 29,1 százalékos.

Colibăşanu pályafutása során 23 nemzetközi expedícióban vett részt, a román alpinisták közül a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta eddig. Még mindig ő az egyetlen román, aki megmászta a K2-t, az Annapurnát és a Dhaulagirit, a világ öt legveszélyesebb hegye közül hármat. 2017-ben az államelnök a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával (a legmagasabb kitüntetés) tüntette ki.

Marius Gane több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a magashegyi hegymászás területén. 2003-ban részt vett az első romániai Everest-expedícióban. Számos csúcsot mászott meg nagy nehézségű útvonalon elsőként a román alpinisták közül, például a Denali-csúcsot (6194 méter, Alaszka) a West Rib útvonalon és a Nanga Parbatot (8126 méter, Himalája) a Rupal oldalon, amelyet a világ legmagasabb hegyoldalaként tartanak számon (4600 méter szintkülönbség). 1988 óta tevékenykedik hegyimentőként a Dâmboviţa megyei hegyimentő-szolgálat csapatában.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?