Egy kis város nagy sikere – Bereczky Szilárd csapatmenedzserrel beszélgettünk a Gyergyói HK sporttörténelmi tettéről

Egy kis város nagy sikere ez – vélekedett Bereczky Szilárd, a Gyergyói HK csapatmenedzsere, miután sporttörténelmet írva megnyerték a jégkorong-Erste Liga 2022–2023-as idényét. A Maszol megkeresésére elmondta: a tudatos építkezés számlájára írható a siker, ugyanakkor a határon átívelő, magyar-román pontvadászat végletekig kiélezett fináléját megnyerve immáron kijelenthetik, hogy beérett a munka gyümölcse a piros-fehéreknél.

„Óriási volt az öröm. Nem csak a csapat és a stáb részéről, hanem az egész város ünnepelte. Nagyon régóta vártunk rá, már mindenki ki volt éhezve erre” – fogalmazott Bereczky, amikor Gyeergyószentmiklós történetének megfényesebb sportsikeréről kérdeztük.

Fotó: A GYHK Facebook-oldala

A hargitai „piros-fehérek” 2018-ban csatlakoztak az Erste Liga mezőnyéhez és már az első idényükben bejutottak a rájátszásba. Azt követően a koronavírus-járvány miatt idő előtt lezárták a bajnokságot, az akkor elődöntős gyergyóiak pedig bronzéremmel vigasztalódhattak. A 2021–2021-es idény nem a terveiknek megfelelően alakult, de az elmúlt szezonban már ismét elődöntősök voltak és csak az emlékezetes betegséghullám gátolta meg őket abban, hogy a párharcot „végig vigyék” a pályán. Tavaly nyáron, Szilassy Zoltán vezetőedző azt mondta, hogy három éven belül Erste Liga-győzelmet szeretnének ünnepelni. Ehhez végül nem kellett három esztendő, a siker korábban érkezett.

„Igazából elkezdtük már tavaly a csapatépítést. Már akkor is azt mondtuk, hogy az idei év csapata játszik. Hamarabb beérett a gyümölcs, de nagyon sok munka és izzadság van ebben az eredményben. Örülünk, hogy a srácok többet mutattak annál, mint amennyit reméltünk” – magyarázta Bereczky, amikor sikerük titkáról kérdeztük. A csapatmenedzser szerint pluszmotivációt jelenthetett a játékosok számára az is, hogy az elmúlt idényben nem tudtak pályára lépni az elődöntőben. „Volt egy hatalmas frusztráció az egész csapatban, hogy pont az elődöntő alatt, miután egy mérkőzést már meg is nyertünk a Fradi vendégeként lebetegedtünk, és nem tudtunk kiállni a következő mérkőzésekre. Emiatt nagyon frusztrált volt mindenki, mert akár már a tavaly is benne volt egy szép eredmény ebben a csapatban. Biztos, hogy ez is adott egy plusz motivációt a fiúknak” – fogalmazott.

Jó reklám a jégkorongsportnak és a klubnak is

Az idei Erste Liga-szezon mezőnyét értékelve a csapatmenedzser emlékeztett arra, hogy soha korábban nem volt még arra példa, hogy az elődöntős párharcok és a finálé is csdak hét mérkőzés után dőljön el. „Ez azt mutatja, hogy nagyon kiegyenlített bajnokságról beszélünk, ahol a csapatok nagyon közel állnak egymáshoz. Igazi sportcsemege volt, főleg a semleges szurkolóknak, és én úgy gondolom, nagyon jó reklám is a jégkorongsportnak” – mondta.

És persze jó reklám a gyergyói csapatnak is, amely a siker révén bizakodik abban, hogy könnyebben talál majd támogatókat. „Ebből a szempontból is sokat jelent nekünk ez a győzelem. Egy kis város nagy sikere ez. Ha csak azt hasonlítjuk össze, hogy a gyergyói medence milyen kicsi és mi a legnagyobbakkal, a budapestiekkel, az ikonikus Ferencvárossal tudtunk döntőt játszani, az nekünk óriási siker. Biztos vagyok benne, hogy ilyenkor mindenki a győztes mellé szeret állni. Bízunk benne, hogy ez több támogatót fog vonzani a jövőben” – ecsetelte Bereczky.

Emlékezetes, hogy a GYHK rendkívül keveset változtatott a keretén az idei szezonra, és a szakmai stábon mellett is kitartottak. Hogy ez tudatos döntés volt-e, vagy egyszerűen az eredmények indokolták ezt a stabilitást, arról Bereczky azt mondta: amikor Szilassy Zoltán a klubhoz került és a tavaly előtti szezon közepén összeállt a szakmai stáb, közösen megbeszélték a vezetőséggel, hogy milyen lépésekre van szükségük ahhoz, hogy egy győztes csapatot tudjanak felállítani. „Itt kellett türelem, de most azt látom, hogy a munka kezd beérni. Sőt, be is érett, hiszen tudtuk hozni az első nagyobb sikerünket és bízunk benne, hogy a jövőben ez folytatódni fog” – jegyezte meg a csapatmenedzser.

„Behúznák” a román bajnokságot is

A jövőről kérdezve a román bajnokságra terelődött a szó, hiszen a hazai pontvadászat még nem zárult le. A hétvégén ugyan még a pénteken szerzett Erste Liga-trófeát ünnepelték, hétfőn viszont már ismét pályára kell lépniük a román bajnokság középszakaszában. „Ennek a középszakasznak nincs igazából nagy jelentősége, úgyhogy most leginkább a fiataloknak adunk lehetőséget. De a srácokban megvan a motiváció és a győzni akarás ahhoz, hogy a román bajnokságot is behúzzuk” – mondta Bereczky.

Hozzátette: hétvégén ugyan az egész város ünnepelte a sikerüket, szervezett nagy ünneplésre még nem volt lehetőségük, de a román bajnokság lezárulta után terveznek egy „igazi nagy ünneplést” a szurkolóikkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?