Erste Liga: története során először döntős a Gyergyó

A képen Gyergyó–Brassó 1–2, de az eredmény 2–1 | Fotók: Beliczay László

A Gyergyói HK jutott elsőként fináléba a jégkorong Erste Ligában, mivel az elődöntő hetedik mérkőzésén, pénteken hosszabbítás után 2–1-re legyőzte a vendég Brassói Coronát.

Fergeteges hangulat uralkodott a gyergyószentmiklósi jégcsarnokban péntek este, sem a hazai, sem a vendégszurkolók nem akarták, hogy rajtuk múljon a csapatuk sikere… Már egy órával a mérkőzés előtt a jégpályánál gyülekeztek a nézők, és a meccs kezdetére tele is volt a lelátó. A korongot, Novák Károly Eduárt sportminsizter dobta be, amivel hivatalosan is elkezdődött a fináléba jutásról döntő párharc.A sportminiszter dobta be a korongot

A Gyergyói HK – amely 2018-ban csatlakozott a ligához – azzal a tudattal lépett jégre, hogy sikere esetén először szerepel fináléban az Erste Ligában, míg a Corona 2014 és 2021 után harmadszor szeretett volna döntőbe jutni. A gyergyószentmiklósi alakulat a párharcban háromszor került előnybe, mindannyiszor egyenlítettek a brassóiak, így a lehető legtovább kitolták a döntést a felek.

Az első harmadban a gyergyóiak diktálták a tempót, és ez kifizetődött is, ugyanis a hatodik percben sikerült gólt szerezniük a hazaiaknak Orbán Brance révén. Mindkét oldalon voltak kiállítások, de egyik csapat sem tudta gólra váltani az emberelőnyt.

A második harmadban nagyon egymásnak feszültek a csapatok, a szünetben MacQueen edző felrázta csapatát, így mintha a brassói gárda komolyabban harcolt volna az egyenlítő gólért. Ám ez nem jött össze, a harmadot 0–0-s eredménnyel zárták a felek.Kiegyenlített volt a csata

Az utolsó harmadban mindkét csapat mindent egy lapra téve szállt jégre. Az emberelőnyös helyzetet nem tudta kihasználni a Gyergyó, de a Coronának Kóger Dániel révén sikerült kapuba találnia (1–1). A harmad végére sem született döntés, így következett a hosszabítás.

A ráadás alatt a nézőtéren érezhető volt, hogy csak egy jó passz, egy jó átadás, egy jó kapuralövés kell csupán, és vagy a Gyergyó lesz először Erste Liga-döntős, vagy a Brassó harmadszor. A döntő találatra is sokat kellett várni, a gyergyóiak a 74. percben szerezték meg az aranygólt – kettő az egy elleni kontrából, Szigeti Ákos passzából Sebastien Sylvestre lőtte a fináléba a csapatát –, és jutottak ezzel tovább.A végén a hazaiak örülhettek | A képekre kattintva galéria nyílik

A csarnokban a zene nem tudta elnyomni a szurkolók üdvrivalgását, lekerültek a sálak, mindenki mosolyogva és torka szakadtából énekelve ujjongott. A végén természetesen a székely himnusz közös éneklése sem maradhatott el, ami most a szokásosnál is szebben szolt a pályán.

Erste Liga, elődöntő, 7. mérkőzés:
Gyergyói HK–Brassói Corona 2–1 (1–0, 0–0, 0–1, 1–0) – hosszabbítás után; a párharc végeredménye: 4–3 a Gyergyói HK javára.
Budapest JA–FTC-Telekom 0–3 (0–0, 0–1, 0–2) – a párharc végeredménye: 4–3 az FTC javára.
Az Erste Liga döntője hétfőn kezdődik meg, és az egyik fél negyedik győzelméig tart.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?